НОВИНИ

Затрати аграріїв суттєво збільшились: причини

04.02.2022 12:31
foto-20638

Результати роботи галузі рослинництва в 2020/21 маркетинговому році були високими, навіть рекордними. Однак цьогоріч сільгоспвиробники стикнулися з серйозними труднощами у вигляді стрімкого зростання вартості матеріально-технічних ресурсів. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

Так, посівні затрати 2021/22 МР у 1,5 рази перевищують минулорічні.

Аналітики асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) зазначають, що найбільше подорожчали мінеральні добрива. Ціни на них зросли в середньому в 2,5 рази в порівнянні з попередньою посівною кампанією, що зумовлено стрімким збільшенням вартості природного газу — основної складової виробництва азотних добрив. Експерти наголошують: слід врахувати, що це ще не пік сезону, коли ціна може знову збільшитися через підвищений попит.

«Через світове зростання вартості енергоносіїв подорожчали не лише добрива, а й, звісно, дизельне паливо, яке додало в ціні 27% від посівної до посівної. Засоби захисту рослин за останній рік подорожчали у середньому на 17%. Причинами є перебої у виробництві діючих речовин для ЗЗР у найбільшого світового виробника пестицидів — Китаю — через енергетичну кризу та контроль за кількісними показниками споживання електроенергії», — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

За її словами, це призвело до легкого дефіциту ЗЗР та, відповідно, зростання цін на них. Зокрема, це стосується жовтого фосфору — основи для виробництва гліфосату.

Значну частку в структурі витрат посівної займає насіннєвий матеріал. Ціни на дану складову за рік виросли в середньому на 15% з причини збільшення вартості його доробки через зростання вартості енергоносіїв.

«В ситуації, що склалася, у аграріїв є два варіанти розвитку подій: повністю використати всі матеріально-технічні ресурси для отримання найкращих урожаїв, але при цьому понести істотні матеріальні затрати, або ж зекономити на посівній та отримати значно гірші показники врожайності. В будь-якому випадку сподіватимемося, що погодні умови і цього року допоможуть отримати найкращі результати», — зазначає Світлана Литвин. 

d7a40ffb41a849da2617498801d3baba

Читайте також: У Prozorro.Продажі з’явилися нові цікаві лоти з оренди земельних ділянок.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: