НОВИНИ

Засновнику Väderstad Руне Старку виповнилось 100 років від дня народження

12.03.2021 14:47
7

У 1962 р. Руне Старк та його дружина Сів заснували Rune’s Mekaniska Verkstad (Механічну майстерню). Це вже стало частиною історії сільського господарства. Руне не стало в 2008 році, але пам’ять про нього міцно живе і сьогодні. 4 березня 2021 року йому виповнилося б 100 років. Про це повідомляє прес-служба Väderstad, пише agronews.ua.

Все почалося з невеликої домашньої ферми у Ведерстаді в 1962 році. Після кількох неврожайних років становище було важким і ферма Руне та Сів одного разу навіть виставлялась на продаж. Вони шукали те, що могло б збільшити дохід сім’ї. Сів розводила птахів, таких як кури, качки, гуси та індики, але прибуток приносили тільки індички продані на забій. Зрозумівши це вона вирішила, що така складна робота не вартувала отриманих кількох крон.

Руне Старк задумав зробити борону, яка відповідала б потребам тодішнього сільського господарства, де все більше тракторів обладнувались дизельними двигунами, які за тогочасними мірками були набагато потужнішими. Борона – це простий дерев’яний інструмент, який зазвичай виготовляли із двох дерев’яних колод, які тягнув кінь, щоб вирівняти зоране поле. Коли почали використовувати трактор, конструкція борони залишилась такою самою, але дещо ширшою.

Бачення Руне полягало в тому, щоб вдосконалити примітивну дерев’яну борону, виготовивши її зі сталі.

«Робити треба на віки» – один із його класичних виразів, яким керується Väderstad і сьогодні.

Протягом кількох вечорів сусід і добрий друг Руне навчав його зварюванню. За допомогою охочих рук невеликий сарай, площею близько 20 м² був перетворений на простеньку майстерню. А на звалищі металобрухту в Мьольбе Руне придбав деякий метал для майбутньої розробки.

Сів разом з Руне ручною ножівкою розпиляли багато сталі для виготовлення першої борони. На одному з перших випробувань, навесні 1962 року, на поле вийшов сусід і сказав: “Руне, ця борона виглядає добре. Я думаю, мені теж потрібна така”. Це було перше замовлення. Майже в той же час зять Руне з Гестгольмену також замовив борону. Таким чином, маленька майстерня стала основою сьогоднішньої компанії Väderstad AB з 1550 співробітниками в 40 країнах і яка в 2020 році продала техніки на 3,4 млрд шведських крон.

З самого початку Руне мав чітке уявлення і тверду віру в те, що маленька компанія стане великою і що ми допоможемо годувати населення світу. Він був твердо впевнений, що те, що ми робили і робимо досі, має найвищий сенс.

6

Руне залишався фермером до кінця свого життя і завжди був на боці фермерів. І досі у Väderstad працюєть для фермерів та для полегшення їх повсякденного життя.

«Ми всі сумуємо за Руне, його немає з 2008 року, але пам’ять про нього міцно живе як у компанії Väderstad, так і в нашій техніці. Сьогодні ми вшановуємо Руне та дякуємо йому за інноваційність, яка і нині існує у Väderstad та спрощує щоденну роботу фермерів у всьому світі і допомагає людям завжди мати хліб на столі»,- повідомляють в компанії.

Нагадаємо, незважаючи на Covid-19, Väderstad досяг рекордних фінансових показників у 2020 році.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: