НОВИНИ

Заморожена вишня в Україні за рік подешевшала в три рази

18.01.2019 16:58

Переробні підприємства України в цьому сезоні заготовлювали значно більше ягід, ніж в попередньому році. Це стало можливим завдяки великій пропозиції сировини і доступним цінам на неї у 2018 році. В цьому сезоні, як і рік тому, вишня була одним із головних фаворитів під час заготівельної кампанії, на цій ягоді переробні підприємства мали рекордно високу маржинальність рік тому, передає Іnfo.shuvar.

В 2018 році ситуація стала повністю протилежною – завдяки рекордно високому врожаю, переробні підприємства заготовлювали вишню по 10-15 грн/кг (0,3-0,5 EUR/кг) і розраховували на те, що, навіть за умов падіння ціни на заморожену ягоду на 40-50%, вони будуть мати задовільний заробіток взимку та навесні. Але ці сподівання не виправдались, ціни на заморожену вишню вже восени впали до 26-30 грн/кг (0,8-0,9 EUR/кг) і до середини січня вартість продукції на внутрішньому і зовнішніх ринках не змінилась. Оператори ринку сподіваються, що в лютому ціни почнуть поступово зростати, втім, в прогнозах мова не йде про суттєве збільшення вартості продукції до кінця сезону.

«Цього сезону вишня є дуже дешевою, але це, в порівнянні з минулим роком, який був незвичайним, насамперед, через тотальний неврожай в країнах ЄС і в нас. Ціна 0,7-0,9EUR/кг – це стандартний діапазон цін в роках із нормальним врожаєм сировини. Ми сподіваємось побачити незначне зростання цін з січня до середини весни, це період максимального попиту на вишню. Втім, цілком можливо, що в новий сезон ми увійдемо з великими перехідними запасами вишні і це негативно вплине на попит в сегменті свіжої ягоди”, – коментує ситуацію Маріана Вакульчик, управляючий партнер компанії «All Berry».

Як повідомляють в «Інфо-Шувар», у 2017 році українські переробні підприємства зробили справжній прорив в експорті вишні, назовні було продано майже 1,7 тис. тоннзамороженої ягоди, тобто, в 50 разів більше, ніж в попередні роки. В структурі загального експорту плодово-ягідної продукції вишня зайняла четверте місце, поступившись малині, чорниці та суниці садовій. Втім, цього року досягнути навіть таких показників Україні буде важко, конкуренція назовні суттєво посилилась, насамперед, з боку Польщі, яка ще в 2017 році була головним імпортером української вишні.

«В минулому сезоні ми вперше отримали статус нетто-експортера вишні, така можливість з’явилась завдяки падінню врожаю в країнах ЄС. В 2018 році умови для експорту суттєво погіршились, в країнах Європи врожай сировини був надлишковим і сьогодні польські переробні підприємства теж жаліються на дуже слабкий попит і низькі ціни. До речі, в Польщі сьогодні можна знайти заморожену вишню навіть дешевше, ніж в Україні, при цьому наша вишня часто поступається в якості польській ягоді. За таких умов, ми не можемо розраховувати на чергові досягнення в експорті і вимушені змиритись із збільшенням пропозиції на внутрішньому ринку»,- коментує ситуаціюТетяна Гетьман, керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», найбільший обсяг вишні Україна експортує в середині літа, під час активної заготівлі. Друга хвиля активності ринку спостерігається ближче до початку весни, падіння продаж припадає на травень, коли на ринок виходить перша свіжа суницята черешня.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: