НОВИНИ

Закупівельні ціни на молоко рекордно зросли

19.10.2022 11:09
_109895866_milkcow (1)

В першій декаді жовтня закупівельні ціни на молоко від промислових господарств показали найбільший приріст за весь рік у спробі підтягнутися до ринкових позначок. Але зважаючи на чудові показники зовнішньоторгівельної діяльності в попередні місяці і той факт, що значна частина молока іде саме на експорт, темпи росту закупівельних цін на сировину на цьому фоні можна впевнено назвати стриманими. Повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька, пише agronews.ua.

Відтак, станом на 10 жовтня середня закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку склала 11,60 грн/кг без урахування ПДВ, що на 62 коп. вище ціни кінця вересня. Ціновий діапазон в залежності від розміру партії коливався від 10,20 до 12 грн/кг.   Таке зростання цін на молоко екстра ґатунку пояснюється його затребуваністю на фоні збільшення кількості молокопереробних підприємств з «єврономером».

Для виконання контрактів підприємства потребують молока високої якості. Вищий ґатунок зріс на +15 коп. — до 10,48 грн/кг. Ціновий коридор тримався у межах 9,50-11 грн/кг. Перший ґатунок також підтягнувся відразу на 35 коп. — до 10,13 грн/кг. Ціна на таке молоко коливалася від 9,16 до 11 грн. Середньозважена ціна трьох ґатунків проти показника кінця вересня піднялася на 37 коп. — до 10,73 грн/кг.

Високі ціни на молочні продукти, початок опалювального сезону та рецесія в ЄС впливають на заключення ф’ючерсних контрактів щодо поставок молочної продукції. Об’єми майбутніх контрактів та ціни на імпорт українського набілу починають просідати. До того ж ЄС починають компенсувати запаси за рахунок імпорту з країн Океанії (Австралія та Нова Зеландія), де наразі триває сезон великого молока. А враховуючи те, що Європа була основним торговим партнером для України, в короткостроковій перспективі ціни, швидше за все, вже не будуть показувати такого стрімкого росту.

Однак підтримку цінам буде надати сезонне скорочення виробництва молока. Разом із тим додатковими ризик-факторами для прогнозування ситуації на молочному ринку України на найближчі тижні стали наслідки посилення російської агресії та ракетні обстріли українських міст та наслідки можливих перебоїв у електропостачання як для молочних ферм, так і для заводів і торгівельних мереж.  



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: