АНАЛІТИКА

Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні різко впали

09.12.2021 07:02
spirit

Українські фермери майже завершили збирання кукурудзи та активізували продажі, що одразу призвело до збільшення черг з вантажівок в портах та зниження цін під тиском пропозицій. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

Закупівельні ціни на кукурудзу знизилися в портах до 258-260 $/т або 7950-8100 грн/т для поставок у грудні та 260-262 $/т для поставок у січні.

Трейдери майже придбали необхідні для виконання найближчих контрактів обсяги, тому не пропонують додаткових премій за швидку поставку. Покращення залізничних перевезень з елеваторів активізує поставки по раніше укладеним угодам. Внаслідок збільшення кількості автоперевезень в портах утворюються черги на 1-3 доби.

Падіння цін на нафту не сильно вплинуло на ринок кукурудзи, оскільки трейдери фіксують посилення попиту з боку етанолової промисловості у США та сподіваються на зростання експортного попиту найближчим часом. Проте Китай, що є основним покупцем американської кукурудзи, поки надає перевагу дорожчій українській кукурудзи завдяки відсутності в ній ГМО.

Грудневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу на біржі в Чикаго наприкінці листопада за тиждень впали на 4,9% до 266,5 $/т, проте за останній тиждень відновилися на 3% до 274,5 $/т,підтримавши ціни на фізичному ринку в Україні.

Грудневі ф’ючерси на американську кукурудзу в Чикаго в той же період впали лише на 3,3% до 223 $/т, і з початку грудня виросли на 3,2% до 230,3 $/т, що відповідає найвищому з липня рівню.

Експорт кукурудзи з США за тиждень 26 листопада – 2 грудня знизився на 5,8% до 758,2 тис т, а загалом в сезоні сягнув 9,4 млн т, що на 19% поступається торішнім темпам. Щоб вийти на прогнозовані USDA 63,5 млн т протягом наступних 9 місяців країна має експортувати щомісяця 6 млн т або щотижня 1,4 млн т, що виглядає нереальним на тлі збільшення врожаю у Південній Америці.

Аналітики очікують, що у грудневому звіті USDA прогноз експорту для США буде зменшено, а оцінку запасів збільшено, що посилить тиск на ціни.

Січневі ф’ючерси на кукурудзу на європейській біржі Euronext з початку грудня виросли на 4,2% повернувшись на рівень кінця листопада – 247,25 25 €/т або 279,16 $/т, незважаючи на посилення карантинних обмежень в країнах ЄС та прогнози зменшення споживання нафти та, відповідно, біопалива.

В Бразилії, за оцінками агенції AgRural, станом на 2 грудня кукурудзою першого врожаю засіяно 94% площ у порівнянні з 96% на цю ж дату торік.

Ринок очікує завершення посівної в Аргентині, де за даними Зернової біржі Буенос-Айресу, кукурудзою засіяно 31,1%, а прогнози площ сівби збільшено з 7,1 до 7,3 млн га. Дефіцит опадів поки стримує сівбу та розвиток посівів, проте Бразилія отримує достатню кількість опадів, тому увага трейдерів найближчими місяцями буде прикута до погоди у Південній Америці.

Тайванська група MFIG придбала 130 тис т аргентинської кукурудзи з поставкою в лютому за ціною 314-319 $/т C&F, тоді як американську кукурудзу пропонували по 335 $/т C&F, а південноафриканську – по 330 $/т C&F.

Читайте також: В Україні вирішення земельних спорів на роздоріжжі кодексів.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: