НОВИНИ

Закупівельним цінам на соняшник та сою прогнозують зниження

31.03.2020 16:02
nasinnja-korystj-1

Викликане панічним попитом на світових ринках зростання цін на рослинні олії, а слідом за ними на сою та соняшник, завершується. Експерти очікують зниження цін на олійні, оскільки тиск фундаментальних чинників на ринки рослинних олій посилюється. З посиланням на аналітичний огляд електронної біржі graintrade, пише agronews.ua.

В Україні, попри падіння цін на рослинні олії, закупівельні ціни на соняшник та сою виросли завдяки інфляції гривні.

Виробники спочатку активно продавали обсяги, але потім, побоюючись подальшої девальвації гривні, вирішили обмежити продажі, що призвело до підвищення цін на сою та соняшник до рівня, коли дрібні та середні переробники змушені зупиняти підприємства на тлі зниження експортних цін на олію та маржі переробки.

Великі переробники забезпечили себе сировиною до кінця сезону, та реалізували олію за високими цінами, що дозволяє їм конкурувати з дрібними виробниками, підвищуючи закупівельні ціни.

Прийняття парламентом законів, необхідних для отримання допомоги від МВФ, допоможе стабілізувати курс гривні на рівні 27-27,5 грн/т в зв’язку зі зменшенням імпорту товарів на тлі активного експорту агропродукції.

Виробництво соєвої олії в Україні у січні-лютому 2020 р. зменшилося в порівнянні з відповідним періодом 2019 р. на 4,6% до 50,8 тис т. В лютому воно склало 20,3 тис т, що на 27,5% поступається показнику лютого 2019 р.

Виробництво соняшникової нерафінованої олії у січні-лютому 2020 р. виросло в порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. на 15,7% до 1,1 млн т.

Зниження цін на нафту до 20-25 $/барель відчутно зменшить попит на пальмову, соєву та ріпакову олію з боку біопаливної галузі. Звільнені обсяги використовуватимуться споживачами продовольства, що на тлі скорочення світового попиту обвалить ціни.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: