АНАЛІТИКА

Закупівельна ціна на молоко селянських господарств впала майже до собівартості

28.05.2020 16:02
pit-ili-ne-pit-polza-i-vred-moloka-1838-57129


Закупівельна ціна на молоко у традиційно “молочних” регіонах України за тиждень впала на 20% і подекуди досягла рівня рентабельності. Про це повідомляє agronews.ua.

Так, у Чернігівській області, за даними milkua.info, молоко 2 класу у селян приймають по 4 грн/кг. У Вінницькій області на поточний момент молоко в особистих селянських господарствах закуповують за ціною 4,5 грн/кг. Хоча ще на у 2-й декаді травня було й по 5,50 грн/кг.

Для порівняння, молоко 2 класу у великих сільськогосподарських виробників закупівельники беруть за ціною на 30-80% вищою, ніж аналогічної якості у селян.

Так, у тій же Вінницькій області станом на 22 травня 2020 року ціна звкупівлі молока у сільськогосподарських підприємств була 9 грн/кг. У Київській області – 9 грн/кг, у Запорожській – 7,9 грн/кг, Миколаївській – 7 грн/кг, Чернігівській – 6,7 грн/кг.

Молоко 1 сорту заготівельники беруть у великих товарних виробників за ціною 10-8 грн/кг.

Така розбіжність у закупівельній ціні на молоко для селян і великотоварних виробників призводить до того, що утримувати корів у селянських господарствах стає невигідно. Фактично, мова йде вже майже про покриття собівартості.

Прибуток з молока у селян мізерний, що призводить до стійкої тенденції на зменшення поголів’я корів на селянських подвір’ях, яка стабільно прослідковується вже 12 місяців поспіль.

Нагадаємо, стало відомо, що буде з цінами на ріпак в Україні.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: