АГРОВІДЕО

Законопроекти № 2194 та № 2195 носять дуже важливе значення для держави – Лещенко

16.03.2021 06:45
160196368_893805668107650_6135304768996533545_n

Вчора ввечері на засіданні фракції “Слуга народу” обговорили два історичних законопроекти № 2194 і № 2195, що стосуються децентралізації та фіналізації земельної реформи в частині передачі повноважень щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення в об’єднані територіальні громади. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише agronews.ua.

“Також обговорили та фіналізували питання по електронним аукціонам в рамках законопроекту 2195. В рамках президентської програми щодо реалізації земельної реформи фактично ці два законопроекта є фінальною складовою для завершення концепції дорожньої карти земельної реформи, яку ми рухаємо вже два роки спільними зусиллями. Було дуже таке жваве обговорення, було багато питань, в тому числі дискусійних. Однак з урахуванням всіх тих правок та зауважень, які були після повернення законопроекту на друге читання, а з другого читання на відповідне доопрацюванн в комітеті”, – зазначив Лещенко.

За словами Міністра, всі проблемні питання були вирішені, обговорені і є консолідована позиція фракції з точки зору підтримки відповідних законопроектів на цьому тижні у режимі пленарних засідань Верховної Ради.

“Хочу зазначити, що ці законопроекти носять дуже важливе значення для держави з точки зору реалізації планів, заходів по запуску обігу земель сільськогосподарського призначення з 01 липня 2021 року”, – акцентував увагу Лещенко.

В свою чергу, голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський підтримав Лещенка і виділив чотири основні пункти законопроектів.

“Перше, це передача повноважень по розпорядженню землями від кадастру до місцевих громад. Друге, це спрощення  землеутрою, які треба було робити, в принципі, достатньо давно, незалежно від будь-яких інших реформ. Третє, це питання, як реалізуються першочергові права орендарів і інших осіб при ринку землі. Четверте, це яким чином, якщо місцева громада хоче здати в оренду або якимсь іншим чином розпорядитися землею – як це робиться. Встановлюється, що це робиться через дворівневі аукціони. Всі інші норми пов’ящані з цими чотирьма основними пунктами”, – пояснив Сольський.

Також, як зазначив Лещенко, указ Президента України від 15 жовтня 2020 року щодо передачі земель громади виконаний в повному обсязі Держгеокадастром України. Фактично сьогодні, прийнявши відповідні закони, фіналізується, в тому числі, і питання створених нових об’єднаних територіальних громад, питання їхнього землекористування.

“Ці питання пов’язані із дерегуляцією, а також питання, що стосуються безпосередньо контрольної функції, яка теж передається громадам. Філософія цих законопроектів полягає в тому, що держава передає частину своїх функцій на місця. Вона вірить в громади, вона розуміє відповідальність, яка стоїть перед громадами. Але якщо ми говоримо про земельну реформу і децентралізацію, то мова йде про реальні повноваження, а не просто лише про пусті декларації. Тому ми бачимо тут синергію поєднання і як питання децентралізації, і як наповнення реальним змістом повноважень, а також регуляційну, я би сказав, дерегуляцію в частині землеустрою, яка уже назріла дуже-дуже багато років. Скасовуються дуже багато різних дозвільних процедур, які ускладнювали життя дуже багатьом людям в нашому повсякденному житті. Тому ми бачимо дуже великий потенціал у дії відповідних законів, і більшість положень цих законів будуть вступати в дію з моменту його відповідного підписання Президентом і відповідного запуску у роботу”, – продовжив свою думку Міністр.

За словами Миколи Сольського, електронний земельний аукціон відбуватиметься просто.

“Виставляється ділянка, наприклад, право оренди на неї, робиться повідомлення відповідним органом через загальні ЗМІ, в тому числі електронні та Прозорро, встановлюється дата. До тієї дати ви реєструєтесь, сплачуєте внесок,який передбачений умовами торгів, і торгуєтесь. Якщо ваша найбільша ціна, ви виграли. В принципі, навчитись цьому, можно, я думаю, за день, за півдня”, – пояснив Сольський.

Лещенко також додав, що інтерфейси та всі зручності створені максимально для прозорого використання, нічого надскладного в електронній системі немає, абсолютно доступно та зрозуміло. Більше того, буде проведена масштабна роз’яснювальна кампанія. Будуть надані всі супровідні консультації для реалізації своїх прав в частині аукціонів.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: