ВАЖЛИВО

Законопроект 6013 створить сприятливі  умови для рейдерських захоплень у аграріїв, – Слободяник

16.03.2023 15:07
71527364-23bd-44df-9db4-8aa842eb30b0

Перехідний період та новий законодавчий порядок врегулювання підприємницьких відносин для фермерів стане критичним та створить сприятливу  атмосферу для рейдерських захватів. Про це сьогодні повідомив Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів, на своїй фейсбук сторінці, пише agronews.ua.

«Наразі в Україні зареєстровано приблизно 50 тисяч суб’єктів господарювання в сільському господарства, з яких 40 тисяч – це фермерські господарства, діяльність яких  регулюється також окремим законом Про фермерські господарства та які мають чіткі ознаки сімейного типу.  Уявіть собі , що зараз  їм, а це переважно людям старшого віку, необхідно пройти процедуру перереєстрації з майном та з землею. Враховуючи те, що ряд земель були видані виключно під створення фермерських господарств» – зазначив  Іван Слободяник.

Він також пояснив, чому це матиме наслідки для соціально-економічної та правової системи України: «Це величезні витрати для аграріїв в умовах важкої економічної ситуації через ускладнення логістики,  часткове блокування портів та історій з рейдерством».

Він ацентував на тому , що  законопроект № 6013 створить платформу для рейдерського захоплення  фермерських господарств.

«Переважно всі рейдерські історії, які відбувались, вони відбувались в основному навколо товариств з обмеженою відповідальністю, з фермерськими господарствами – це набагато складніше, так як їх учасниками є члени сім’ї » – додав він.

Іван Слободяник розповів, що учасники Всеукраїнського Конгресу Фермерів не раз стикались з явищем рейдерства, коли власник господарства перепродував господарство “безхатькам”, після чого він дивним чином помирав і, відповідно, господарство переходило до рук рейдера. 

Всеукраїнський Конгрес Фермерів звернувся до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прм’єр-міністра, Європейської комісії  з приводу недопущення до другого читання законопроекту або внесення відповідних змін до нього. 

Одночасно Іван Слободяник не виключає проведення даної реформи підприємництва  як уніфікації підприємницької діяльності, але з відповідним доопрацюванням і урахуванням ризиків для фермерських господарств.

«Якщо і передбачати можливість трансформації фермерських господарство в товариства з обмеженою відповідальністю, то тільки за власним бажанням, а не одним махом всіх підвести під спільний знаменник», – зауважив він.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: