НОВИНИ

Закарпаття тоне у горах сміття

20.05.2020 09:32
https://agronews.ua/

Проблема сміття в гірських районах не нова. Місцеві упевненні, винні туристи – де відпочили, там і сміття залишили, але ось цікаво – якщо прибирають відходи так вміло, куди ж їх потім відвозять? Про це повідомляє Mukachevo.net, пише agronews.ua.

Як приклад, Рахівське паспортизоване сміттєзвалище. Цей полігон можна побачити неозброєним оком при в’їзді до туристичного центру. Про це сміттєзвалище із року в рік неодноразово говорять чи не всі центральні телеканали країни, адже за всіма писаними і не писаними законами ТПВ не можна скидати поруч із водоймами.

Про рекультивацію, консервування та перенесення полігону, як мантру читають чиновники – місця нема, бо по бокам гори.

Відоме чи не на всю Україну село Кваси – тут і турбаза з лікувальними мінеральними джерелами, і полігон ТПВ біля річки. Паспортизований, але виглядає та працює скоріш як стихійне сміттєзвалище.

Люди кажуть, що сплачують за вивіз сміття – але чи подобається їм жити майже навпроти смітника – питання риторичне.

Менші ж села Рахівщини, взагалі викидають непотріб просто в річку. Прийде повінь і річка все забере…але куди? Відповідь – до наших сусідів угорців, які щороку збирають тонни сміття з річки Тиса на кордоні.

Якщо річка Тиса стане повноводною у сезон дощів – все це сміття попливе через ціле Закарпаття до Угорщини. І знову Україна заплатить величезний штраф за екологічну небезпеку.

На жаль, вже роками, чиновники всіх рівнів разом із губернаторами, лише на папері обіцяють боротися із стихійними сміттєзвалищами та самою проблемою. І кожного року тільки просять районні адміністрації знайти кошти на рекультивацію та розширення полігонів. ї

Але як це зробити в гірських селах – не говорять.

Mukachevo.net приготувало спеціальний сюжет та показало вражаючі кадри з місць сміттєзвалищ.


Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: