НОВИНИ

Захистіть ярі зернові від дводольних бур’янів

10.05.2023 11:10
Autumn, shoots of winter crops of grain

Дощова погода квітня в поєднанні з помірними температурами повітря створили сприятливі умови для проростання та росту ярих дводольних видів бур’янів і падалиці культурних рослин. Як відзначають агрономи-консультанти компанії Ukravit із різних регіонів України, вже сьогодні в посівах зустрічаються капустяні види, ярі ранні, подекуди – ярі пізні. Щоб бур’яни не змогли завдати молодим рослинам зернових ані прямої, ані опосередкованої шкоди, фахівці компанії Ukravit радять аграріям своєчасно подбати про їх належний гербіцидний захист.

«Широке видове розмаїття, висока репродуктивна здатність, підвищена стійкість до несприятливих погодних умов і, як наслідок, висока конкурентоспроможність порівняно з молодими рослинами зернових роблять яру бур’янову рослинність серйозним суперником для культурних рослин, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Наслідок такого «сусідства» – конкуренція за життєво важливі ресурси, алелопатичне пригнічення культурних рослин, спільні шкідники та хвороби. Додатково – можливе ускладнення під час збиральних робіт, а також засмічення врожаю. Щоб уникнути цих ризиків і захистити майбутній врожай від втрат, необхідно забезпечити своєчасний гербіцидний контроль, виходячи із видового складу бур’янового компоненту в посівах».

Для захисту ярих зернових культур від однорічних та деяких багаторічних дводольних бур’янів Олександр рекомендує обрати новітній гербіцид системної дії Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + флорасулам, 80 г/л). Діючі речовини препарату швидко переміщуються всередині рослин до точок до росту і блокують фермент ацетолактатсинтазу – ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот (ізолейцин, лейцин і валін). Внаслідок цього припиняється поділ клітин, ріст пагонів та кореневої системи бур’янів, і вони гинуть.

Застосований в оптимальні фази росту бур’янів (2-4 листочки), Вейрон надійно контролює широкий спектр однорічних і деяких багаторічних дводольних видів бур’янів, у тому числі стійких до сульфонілсечовин і 2,4-Д, – амброзію полинолисту, гірчаки, паслін чорний, види падалиці соняшника, а також підмаренник чіпкий – навіть у перерослій фазі (до 14 кілець). При цьому сама культура може перебувати в досить широкому діапазоні фаз розвитку – від початку кущення до прапорцевого листка включно.

Для посилення ефективності проти лободи білої фахівець рекомендує комбінувати Вейрон в одному робочому розчині з гербіцидом Агент, проти осоту рожевого – з Мастак, а проти берізки польової – Диво Н. Для кращого проникнення та розтікання препаратів до робочого розчину доцільно додати Тандем (0,15%) або Інгрес (15-100 мл /100 л води).



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: