НОВИНИ

Забута агротехнологія допомогла фермеру збільшити врожай

03.04.2019 10:21

Олександр Дмитрук зі села Клітище вже декілька років поспіль відмовляється від весняної оранки. Завдяки забутій технології вирощування рослин, яку понад 120 років тому запропонував український науковець, йому вдається щоразу збирати великі врожаї овочів, пише газета “Експрес”.

“Я вже багато років вирощую різні культури в сівозміні на одному полі, — розповідає Олександр Дмитрук. — У 2014-му дізнався про унікальну технологію Івана Овсінського — українського вченого-аграрія. Він запропонував використовувати її ще у 1897 році. Так от, перший принцип Овсінського — повна відмова від плуга і глибокої оранки”.

За словами фермера, Овсінський доводив, що коріння рослин може самотужки розпушувати грунт. Що не потрібно перевертати землю, бо цим ми завдаємо їй лише шкоди: зокрема, мікроорганізмам, що живуть у грунті, і мікрофлорі, яку вони утворюють.

“А розпушування землі слід робити грунтообробним агрегатом лише на 5 — 6 сантиметрів углиб. Після цього на полі утворюються дві поверхні: зверху — пухка, знизу — тверда. Такий спосіб допомагає втримувати вологу та захищає грунт від перегрівання. Я взяв цю технологію на озброєння й уже три роки працюю за нею”, – зазначає Олександр Дмитрук.

“Важливий принцип — посів. Він має бути смуговий, а не стрічкою, як зазвичай роблять. Ширина смуги — 20 сантиметрів, і стільки ж — міжряддя.
Агрокультура, яка росте в таких умовах (з одного боку сусідні рослини, а з іншого — “край поля”), дає багато великого насіння. На моєму полі врожайність у півтора раза більша, ніж на полях, де застосовують звичний спосіб вирощування рослин. При цьому я не орю, не дискую і не додаю жодних добрив!”, – зазначає фермер.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: