НОВИНИ

Заборона продажу с/г земель у прикордонній зоні під питанням

09.01.2020 17:02
kxX3CRWus8ay

Асоціація аграріїв України просить допустити до ринку землі українські компанії з іноземним капіталом, а також не забороняти іноземцям купувати с/г землю у 50-кілометровій зоні від кордону. Про це йдеться у зверненні ААУ, опублікованому на офіційному сайті організації.

ААУ пропонує внести зміни до проекту закону № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Підтримуючи в цілому основні положення цього документу, ААУ наголошує на двох негативних, на думку членів Асоціація, моментах.

Перш за все, це потенційна заборона на постійній основі (навіть за умови схвалення на референдумі) щодо купівлі землі компаніями з іноземним капіталом в межах 50 км від кордону. Аграрії вважають, що виключення іноземних інвесторів в прикордонних районах зменшить  будь-яку інвестиційну активність на відповідних територіях. Це, в свою чергу, призведе до збільшення бідності та відмінностей між внутрішніми та відстаючими прикордонними регіонами. Це стане причиною того, що прикордонні райони більше не відчуватимуть себе частиною країни і можуть бути більш схильні до сепаратизму у майбутньому.

І навпаки, економічно сильний прикордонний регіон стане найкращою запорукою цілісності та міцності всієї України. Крім того, інвестиції із ЄС та США у прикордонні регіони будуть сприяти просуванню інтересів України із дружніми демократичними країнами.

«Другий проблемний фактор … це заборона будь-якої участі, хоч навіть і російських «грошей» у аграрних компаніях, у випадку із допуском до ринку землі. Цей фактор спричинить дискваліфікацію, а іноді цим зможуть і маніпулювати з боку агресора навмисно, коли аграрні компанії, що торгуються на біржах, будуть «поза законом» навіть із-за однієї «російської акції». Оскільки цієї ситуації неможливо запобігти у випадку із такими компаніями, було б більш доречним встановити якийсь ліміт, наприклад у 25%, що дозволило б контролювати такий процес», — підкреслюється у зверненні ААУ.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: