НОВИНИ

За тиждень ціни на ринку живця дещо піднялися

06.04.2019 11:44

В Україні на початку квітня почали зростати ціни на ринку свинини. Так, цього тижня живих свиней забійних кондицій у середньому продавали по 41 грн/кг. Про тривідсотковий приріст середньоринкової позначки за підсумками щотижневого моніторингу цін на ринку живця зазначають аналітики Асоціації «Свинарі України».

За даними промислових свиногосподарств, цього тижня попит на товарне поголів’я був вищим. Як наслідок, оператори змогли реалізувати свиней на забій на 0,5-2,5 грн/кг дорожче ніж наприкінці березня. Найбільше ціни зросли в Західних областях, де цього тижня ціна на живець додала 1,5-3 грн/кг. Дана ситуація пояснюється більшою орієнтацією гравців ринку на тренди ринку свинини ЄС, де темпи висхідного руху цін в останні кілька тижнів пришвидшився.

Позитивний вплив зростаючого тренду на глобальному ринку свинини на цінову ситуацію на вітчизняному відзначають і представники м’ясопереробної галузі. З огляду на активніший приріст закупівельних цін на європейську свинину Асоціація «М’ясної галузі» переглянула рівень бар’єрної ціни, яка слугує індикатором економічної обґрунтованості імпорту. Так, наступного тижня ця позначка підніметься на 2 грн/кг — до 48,5 грн/кг у перерахунку на живу вагу. Однак, наступного тижня розрив між бар’єрною ціною та фактичною може дещо скоротитися, адже за очікуванням переробників закупівельні ціни коливатимуться в межах 41-43,5 грн/кг. Такі прогнози видаються досить реалістичними, оскільки вже цього тижня ціновий діапазон підвищився до 39,5-42,5 грн/кг.

Також відзначається, що здороження свинини в закупівлі спостерігається не тільки у країнах ЄС, а й в інших країнах світу. Так, внутрішні котирування на свинину в США за березень зросли на 0,65 дол./кг забійною вагою чи більш ніж на 60%, у Канаді свинина подорожчала на 30% — до 1,66 дол./кг забійною вагою. Живець у Бразилії додав 7% у національній валюті чи 3,2% у доларовому еквіваленті, а цього тижня закріпився на позначці 1,05 дол./кг. Динаміка цін на свинину в Китаї, країні, що «запустила» такий тренд, також позитивна: середня по країні ціна на тварин забіних кондицій минулого тижня сягнула 2,24 дол./кг, що на 17% дорожче ніж тижнем раніше.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: