ВАЖЛИВО

За російською картоплею в Україну хлинув російський крохмаль

07.02.2020 15:34
19_09_05_01

На українському ринку з’явився російський та білоруський крохмаль, який коштує значно дешевше, ніж український. Це перетворює роботу українських крохмальних підприємств на збиткову і вони змушені зменшувати ціни на закупівлю картоплі у виробників. Про це Agronews повідомило поінформоване джерело в Українській асоціації виробників картоплі.

«Якщо на початку сезону переробки ПБП «Вимал» і ТОВ «Крохмалепродукти України» платили за відсоток крохмалистості по 0,16-0,17 грн, то найближчим часом ціна «просяде» на декілька копійок», – говорять картопляри.

Крохмальщики пояснюють свої дії зависокою у порівнянні з Білорусією та Росією собівартістю виробництва і демпінгом цих країн при формуванні ціни картопляного крохмалю.

За даними вітчизняних виробників, картоплі у вітчизняних сховищах вистачає. Проте через засилля на вітчизняному ринку імпортної продукції, що в сезоні-2019/20 була рекордною за всі роки незалежності – 231 тис. т із червня по грудень 2019 року (це перевищує 220 тис. т експорту української картоплі в 2017 році. – Ред.), продажі української картоплі є напрочуд млявими. Господарствам щастить продавати лише по 2-3 фури (40-60 т) на тиждень.

Картоплярі також розповіли про непорядність рітейлерів при прийнятті картоплі на розподільчих центрах.

«За отриману по контрактам імпортну картоплю будь-якої якості супермаркети розраховують іноді завчасно, а зазвичай на девяту добу. Відмовитися від поставленого товару супермаркет не може. З вітчизняним виробником поводяться вкрай непорядно, завертаючи кожну п`яту-шосту машину. Пояснення – невідповідність внутрішньому ТУ мережі, ознайомитися з яким неможливо – на вимогу не надають. До того ж, у кожної мережі він свій», – розповіли в ТОВ «Агрофірма Київська».

За словами виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі Оксани Руженкової, в Україні в березні 2019 року закінчилася дія ДСТУ на столову картоплю і це призводить до справжнього свавілля рітейлерів.

«В українських супермаркетах наразі присутня російська, білоруська, турецька, єгипетська, алжирська картопля. Минулого тижня в один із портів надійшла партія картоплі з Пакістану в 400 т. Якщо уявити, що вітчизняні супермаркети реалізують за місяць 500 т картоплі, то подібний імпорт ставить під сумнів доцільність роботи вітчизняного виробника і може призвести до скорочення виробничих площ під картоплею в сезоні-2020», – наголосила експерт.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: