НОВИНИ

За рік цибуля подешевшала в два рази

19.12.2019 14:53
345435

Найбільш песимістичні прогнози цін на цибулю для України і Європи на новий сезон поки що не виправдовуються. За інформацією аналітиків EastFruit, оптова ціна на цибулю в Україні демонструє завидну стабільність – вона не змінювалася вже більше двох з половиною місяців і знаходиться на рівні 23 центів США за кг (5-6 грн/кг).

А ось роком раніше в цей час ціни на цибулю продовжували зростати. До середини грудня 2018 року ціни на цибулю вперше перевищили 50 центів США за кг, що не призвело до зростання продажів – виробники навпаки, стали притримувати цибулю. Як показав час, вони не прогадали – врожай цибулі виявився катастрофічно низьким у більшості країн ЄС, що призвело до безпрецедентного зростання цін в Європі і «потягнуло» за собою ціни на цибулю в Україні.

У травні 2019 року навіть був період, коли продати цибулю в Україні оптом можна було дорожче $1 долара США за кг. Однак потім ціни різко знизилися і майже всі учасники ринку очікували, що вони впадуть нижче собівартості. Однак поки що цього не сталося.

Найбільш песимістичні прогнози цін на цибулю для України і Європи на новий сезон поки що не виправдовуються, хоча площі під цибулею і побили всі попередні рекорди. Учасники ринку вважають, що головною причиною того, чому ціни на цибулю утримуються на прийнятному рівні, є складні погодні умови для вегетації цибулі в цьому сезоні, які були відзначені і в Україні і в країнах Євросоюзу. Також, цілком можливо, що запаси цибулі виявилися більше, ніж багато хто чекає – адже багато посередники планують заробити на підвищення оптових цін на цибулю до весни. Однак прогнозувати такий розвиток подій з повною впевненістю можна, особливо якщо припустити, що запаси цибулі і правда дуже високі.

На сьогоднішній день середня ціна на цибулю в Україні вище на 1-3 цента США за кг, ніж у Білорусі та Росії і на 43% вище, ніж в країнах Центральної Азії (Узбекистан, Казахстан, Таджикистан). Швидше за все, істотних змін на цьому ринку до середини січня 2020 року вже не буде.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: