НОВИНИ

За рік ціни на яблука в Україні зросли на 85%

06.01.2020 17:12
ya-14856

Станом на кінець 2019 року, оптові ціни на яблуко в Україні зросли в середньому на 85% по відношенню до рівня кінця грудня 2018 року. Для порівняння, середні оптові ціни на яблуко в Польщі зросли на 64%, хоча там і фіксувалося найбільш різке зниження виробництва. Такі дані повідомляє EastFruit.

У Росії, яка є найбільшим світовим імпортером яблука , ціни зросли всього на 24% за рік, а в Молдові, яка залишається найбільшим постачальником яблука в Росію, яблуко подорожчало в середньому на 71%.

«Запаси якісного яблука в фруктосховищах садівників України на кінець 2019 року істотно нижче, ніж в кінці 2018 року. Частково це зумовлено загальним зниженням виробництва якісної продукції в 2019 році, а частково – хорошим внутрішнім попитом в осінній період. В той же час не варто забувати і про загрозливі темпи зростання імпорту польського яблука в Україну»,- говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

В цілому ж ситуація на ринку яблука для українських виробників залишається досить сприятливою. Не дивлячись на те, що ціни на яблуко в Україні вище, ніж у Польщі чи навіть Молдові, вони продовжують зростати, ще більше стимулюючи імпорт яблука з Польщі. Більше того, українські садівники вірять, що ціни на яблуко до весни зростуть більше, ніж на інші види фруктів і овочів, що підлягають зберіганню.

До речі, більш істотно, ніж в Україні, зросли ціни на яблука в країнах Центральної Азії (Таджикистані і Узбекистані) і в Грузії. Таджицькі, узбецькі й грузинські садівники продають зараз яблуко в середньому в 2,5-3,0 рази дорожче, ніж роком раніше з причини різкого зниження врожаю яблук у кожній з цих країн.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: