НОВИНИ

Стало відомо, чому добрива подорожчали на 40%

31.03.2021 16:21
fertilizer

За останні півроку всі азотні добрива подорожчали на 40%: відомо чому. З чим пов’язана така волатильність ціни в інтерв’ю для agronews.ua розповів Євген Хуриленко, керівник OSTCHEM RETAiL.

Влітку ціна на газ, що є головним ресурсом для виробництва добрив, була на мінімумі за останні кілька років, а то і за останнє десятиліття. Парадокс в тому, що в період мінімальної ціни попит на добрива на внутрішньому ринку був набагато нижчий, ніж сьогодні і частина добрив йшла на експорт. Наші заводи не можуть працювати на склад, тим більше з урахуванням необмеженого імпорту, який імпортери завозять в Україну. Наше завдання продавати все.

“Зараз газ подорожчав порівняно з літом в 5 разів і, виходячи з простої математики, азотні добрива, в яких ціна на газ відіграє ключову роль, також мали подорожчати більш ніж удвічі. Ми постаралися не перекладати повністю зростання ціни газу на добрива, тож всіляко намагаємося знизити вартість. Ми розуміємо, що це для фермерів буде непосильна ціна. Є укладені контракти, де вже вказана ціна. За цією ціною і поставляємо. А ось імпорт в Україну якось різко скоротився, імпортерам стало невигідно завозити окремі види добрив”,- прокоментував Хуриленко.

Хуриленко додав, що таке подорожчання – це не суто українська історія. Це світова тенденція і, на жаль, Україна на цей процес не може вплинути. Ціна на світовому ринку на азотні добрива, на всю газову групу виросла в рази. Як країна, яка знаходиться в світовій ринковій кон’юнктурі, ми не можемо ігнорувати ці процеси”.

Чи продовжиться тенденція до подорожчання добрив?

“Не виключено. Газ дорожчає, попит на добрива дуже високий по всьому світі. В період епідемії – збільшився попит на продовольство. За базовим аграрним commodities аграрії відповідно отримують більшу виручку. Проте як би не склалася ринкова кон’юнктура добрив, фермер зі стратегічним підходом і грамотними оперативними рішеннями може залишатися у виграші в рамках всього сільгоспциклу”,- розповів Євген Хуриленко.

✅ Читайте відверто про те, як змінюються звички українських аграріїв і до яких змін їм варто готуватися в агросезоні 2021 – 2022 рр в  ексклюзивному інтерв’ю Євген Хуриленко за посиланням.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: