В Україні помітно побільшало ферм, які займаються розведенням равликів, однак країна не має можливості сама експортувати продукцію, – вважає власниця равликової ферми з Сумщини Ярина Багатиренко. Пише agroter.
“Навіть якщо ми знайдемо замовників за кордоном наша продукція має пройти мінімум сертифікації по регіону і максимум по державі. Навіть це не гарантує остаточного затвердження на міжнародному рівні”, – розповідає вона.
Ринок в Україні наразі не дуже великий, тож не багато поки що споживачів такої продукції. Українці досі не сприймають равликів як їжу. Тож фермери не просто вирущують, але й переробляють свою продукцію.
“Є в нас равлик у власному соку, паштет з равлика, ікра, ескалоп – це напівфабрикат. Робимо ми пельмені з равликовим м’ясом. Колись намагалися вареники робити, не вийшло – надто затратним був процес”, – ділиться пані Ярина.
На всю свою продукцію фермерка має дозвільні документи, сподівається з часом отримати ще й дозвіл на експорт.
“Мушу розчарувати тих, хто досі вважає, що цей бізнес для лінивих. Це далеко не так. До того ж він далеко недешевий”, – зауважує вона.
А от сам равлик нині подешевшав вдвічі. Це за два останні роки.
“