НОВИНИ

Стало відомо, яка агрогалузь найбільше зросла за 20 останніх років

14.04.2020 08:32
2b846db4df71ca5_1000x600

За останні 19 років світова торгівля ягодами та фруктами, в грошовому еквіваленті зросла в 4 рази, а якщо говорити про свіжий ринок, то у 9 разів, таку інформацію оприлюднили експерти галузі. Про це пише agronews.ua.

“Свіжий ринок ягід 10 років тому – це вже інший світ. Тому або ми розуміємо, що треба робити, або відстаємо. Для виробника на перший план виходять знання, технології, якість продукції, обізнаність у сортах і трендах. Ми вже не можемо оперувати тим, що було раніше. Вирощування без зрошення на відкритому ґрунті – позаминулий день. Клімат ста непередбачуваним, тож треба йти в ногу з технологіями та вимогами ринку. Якщо ви не розумієте, що відбувається у світі, матимете занадто багато стресів кожного року”, – вважає президент Асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.

Важливо дивитися на ринок ягід з огляду не тільки на обсяги, а й на гроші, які часто не еквівалентні, вважає експерт.

Наприклад, при світовому виробництві 14 млн тонн суниці (з них 9-10 млн тонн суниці садової) в грошовому еквіваленті ягода займає лише третину ринку. Лохина ж при менших обсягах у грошовому еквіваленті має значно більшу частку.

«За рік на «Шуварі» продається 7-8 тис. т ягід в залежності від сезону. Наприклад, торік через несприятливі погодні умови ягід було менше, ніж в 2018 році. Також є сезонні особливості продажу ягід: в травні найбільше продається полуниця садова, в червні — полуниця і черешня, в липні попит на ягоду суттєво знижується, хоч асортимент стає значно більшим. Це відбувається за рахунок появи на ринку кісточкових, які є потужним конкурентом для ягоди», — зазначає керівник департаменту «Маркетинг-Аналітика» оптового ринку «Шувар»Тетяна Гетьман.

Серед головних трендів на українському ринку ягід аналітик назвала: швидкий ріст виробництва, експорт 60-70% зібраної лохини, при цьому полуниця і малина мають незначну частку експорту, яка впливає на внутрішню ціну на ягоди.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: