НОВИНИ

В Україні за березень 2020 року рекордно здорожчали продукти

15.04.2020 10:34
22

За березень 2020 року значно зросли ціни на продукти харчування, розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише agronews.ua.

Так, капуста та морква в середньому здорожчали на чверть, цибуля на 38%, борошно зросло на 12,2%, фрукти на 12%, а лимони та імбір взагалі злетіли у ціні майже на 40%.

“Причин, які призвели до такого різкого цінового стрибка, декілька. Але потрібно зауважити, що вже на минулому тижні ціни на деякі продукти стабілізувалися, а за деякими позиціями пішли вниз. Цей тиждень буде показовий: або зниження цін на продукти буде стійким, або уряд задіє більш дієві важелі регулювання”, – розказав він.

На думку фахівця, такий сильний важіль, як державне регулювання цін, потрібно вводити зважено. Але в умовах, коли ціни вже пішли вниз і ринок демонструє відносну стабілізацію, введення держрегулювання на окремі продукти може бути виправданим.

“На жаль, економічні причини для зростання ціни на борошно та хліб є. Їх дві. Перша – це дійсно девальвування гривні з 24,5 до 28. Друга – зростання світових цін на зерно. За 2 тижні вони підвищилися на 12%. Наразі світові ціни на зерно стали падати і ми, як споживачі, невдовзі помітимо, що й ціни на борошно, яке стало дефіцитом в останні два тижні, теж починають “повертатися”, – каже експерт.

Нагадаємо, продуктова безпека України залежатиме також від цін на продукти.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: