НОВИНИ

З України масово вивозять соняшник

15.02.2022 10:04
olyya4-679x391

Україні з надлишком вистачає виробничих потужностей, аби переробляти всі олійні культури, вирощені в нашій країні. Про це повідомляє buknews.com.ua, пише agronews.ua.

Проте аграрії експортують багато сировини, через що вітчизняні виробники відчувають її гострий дефіцит.

Про це, зокрема, розповів керівник одного з олійнопереробних підприємств із міста Старокостянтинів. В Україні за минулий рік виростили близько 23 мільйонів тонн олійних культур, у тому числі й соняшник. Весь цей урожай могло би переробити лише їхнє підприємство, розраховане на 25 мільйонів тонн на рік. Проте завод змушений працювати із простоями через брак сировини. Її великими партіями вивозять за кордон.

“За 4 останні місяці вивезено близько 3 млн тонн олійних культур. Ріпаку вже не залишилося”, – каже топ-менеджер.
Завод у Старокостянтинові вже тривалий час працює лише на половину своєї потужності. Не кращі справи і на інших українських переробних підприємствах. Усюди головна причина збитків і простоїв – дефіцит сировини.

“Чернівці стояли тривалий час. До цього виклику потрібно бути готовими”, – розповів керівник підприємства.

На сьогодні Україна залишається головним експортером олії. Для того, щоб зберегти за собою ці позиції, державі треба подбати про те, аби соняшник та інші олійні культури залишались на переробку тут, а не вивозились за кордон.

Тому потрібно насамперед підтримати аграріїв, які займаються вирощуванням соняшника, вважає керівник переробного підприємства. Їм має бути вигідно збувати свій продукт тут, а не за кордоном. А вітчизняним виробникам, у свою чергу, має бути не накладно купувати у них сировину. Тобто потрібна грамотна державна політика підтримки фермерів.

Нагадаємо, наприкінці грудня було запроваджено держрегулювання цін на олію. Проте це не призвело до зниження ціни на неї.

Читайте також: В Україні проведуть вебінар для керівників громад щодо Закону № 5600.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: