НОВИНИ

З чого починається безпека на полях

24.03.2021 10:48
101

Напередодні агросезону – 2021 проблемні питання, пов’язані із застосуванням засобів захисту рослин, загострилися. Поштовхом до цього стала масова загибель птахів у біосферному заповіднику «Асканія-Нова» внаслідок отруєння родентицидами, пише agronews.ua.

Оскільки заповідник розташований на шляху міграції перелітних птахів, у тому числі рідкісних видів і тих, що знаходяться на межі вимирання, справа набрала міжнародного розголосу. І щоб знайти вирішення проблеми, за сприяння Держпродспоживслужби був організований круглий стіл «Проблемні питання, що виникають під час застосування засобів захисту рослин», до якого долучився засновник компанії «UKRAVIT» Віталій Ільченко.

«Подібні ситуації, нехай і не в такому масштабі, виникають не вперше, тож ми маємо вже зараз розпочати робити все можливе, аби це не повторилося, – зазначив він. – І перші кроки в цьому напрямку, на мою думку, мають бути спрямовані на зміну чинного законодавства у сфері контролю ринку агрохімії. Оскільки ринок України наразі потерпає від фальсифікованих і контрабандних ЗЗР, необхідно ввести правило, що імпортером засобів захисту рослин може бути винятково компанія-реєстрант препаратів. Те саме стосується й діючої речовини: завозити її має право лише компанія-виробник засобів захисту рослин. Крім того, кожна упаковка повинна мати свій унікальний код або номер, на кшталт як у фарм-галузі, щоб можна було перевірити оригінальність препарату. А тарна етикетка повинна містити докладну інформацію про основні компоненти, які можуть становити небезпеку для людей та довкілля».

Крім того, акцентував пан Віталій, по деяких препаратах мають бути чіткі регламенти із застосування. Наприклад, на полях у якості родентицидів повинні використовуватись винятково форми у вигляді брикета чи пакета, щоб уникнути розсипання принади. Їх необхідно закладати безпосередньо в нори гризунів і затоптувати, щоб інші тварини чи птахи не мали до них доступу. В цьому контексті також доцільно було б створити особливі умови роботи з пестицидами для так званих «буферних зон» навколо заповідників.

Також, на думку Віталія Ільченка, необхідно запровадити обов’язковий реєстр та акредитацію компаній-реалізаторів засобів захисту рослин. І паралельно – посилити відповідальність за недотримання правил реалізації та застосування пестицидів.

Нагадаємо, що UKRAVIT пропонує унікальні переваги для аграріїв за програмою «5-7-9%».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: