НОВИНИ

Європейське агентство запустить апарат для знищення космічного сміття

17.12.2019 08:52
preview_w698zc0 (4)

Європейське космічне агентство виведе на орбіту у 2025 році перший зонд для збору і знищення космічного сміття. ЄКА реалізує проект у співпраці зі стартапом ClearSpace, передає Известия.

“На орбіті Землі в даний час дрейфують залишки космічних кораблів, – заявив глава Європейського космічного агентства Йохан-Дітріх Вернер. – Тому всі країни-члени ЄКА активно підтримали цю місію”.
Зонд ClearSpace-1 націлений на відпрацьовану ступінь ракети Vega.
За словами засновника і глави ClearSpace Люка Піге, на орбіті знаходяться близько 2 тис. діючих супутників і більше 3 тис. несправних. “Зараз саме час для такої місії”, – підкреслив він.

“Навіть якщо завтра всі космічні запуски будуть зупинені, прогнози показують, що кількість орбітального сміття буде збільшуватись, оскільки зіткнення предметів створює свіже сміття у вигляді каскадного ефекту”, – прокоментувала проект глава напрямки ЄКА “Чистий простір” Луїза Інноченті.

У NASA вважають, що сьогодні на орбіті знаходиться більше 2,2 тис. діючих і понад 5 тис. відпрацьованих космічних апаратів, а також більше 14 тис. фрагментів космічного сміття.

У квітні глава відомства Джеймс Брайденстайн заявив, що ракетні випробування Індії призвели до утворення близько 400 фрагментів космічного сміття, потенційно небезпечного для Міжнародної космічної станції.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: