НОВИНИ

Європейськими науковцями виявлено новий вірус томатів

25.01.2019 07:39

Новий вірус інфікує рослини томату викликаючи мозаїчний малюнок на листках, а також порушення забарвлення та деформацію плодів. У липні 2018 року в багатьох тепличних господарствах Німеччини на листках і плодах томатів були виявлені незвичайні симптоми. Загальна площа ураження рослин становила 25 га, пише hortidaily.com.

Зазначається, що це уже не перше повідомлення про вірус бронзової зморшкуватості плодів томатів ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) в Європі і взагалі поза країнами Близького Сходу. До цього інфекція була виявлена ​​в 7 господарствах регіону Північна Рейн-Вестфалія, крім того, підозра на поширення даної інфекції виявлена ще в одному господарстві в Німеччині.

Після чого фахівцями були проведені карантинні заходи, включаючи знищення всіх рослин з уражених теплиць, тотальну дезінфекцію теплиць і всіх об’єктів так чи інакше, пов’язаних з вирощуванням томатів, і всіх матеріалів, пов’язаних з очищенням теплиць.

Повідомляється, що симптоми на листках включали хлороз, мозаїку з темно-зеленими бульбашковидними виступами і перетяжками. На плодах томатів спостерігалась поява жовтих плями з рідкісними зморшками, переважно сконцентрованими навколо чашечки плода.

За словами фахівців, новий вірус спричиняє значний ризик для всієї європейської галузі вирощування томатів.

До цього вірус ToBRFV був виявлений в 2015 році в Йорданії, роком раніше — в Ізраїлі. Вірус інфікує рослини томатів і викликає мозаїчний малюнок на листках, а також порушення забарвлення і деформацію плодів. Вірус може вразити всі рослини на полі або в теплиці. Доступні в звичайних сортах томатів гени стійкості неефективні проти нового вірусу.

Вірус ToBRFV становить значний фітосанітарний ризик для Німеччини та інших держав-членів ЄС, оскільки може завдати значних економічних збитків виробництву томатів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: