НОВИНИ

Євродепутати пропонують план поліпшення процедури реєстрації пестицидів у ЄС

23.01.2019 16:16

На розгляд Європарламенту було винесено плани щодо підвищення довіри до процедури затвердження ЄС пестицидів, зробивши її більш прозорою і підзвітною, повідомляє сайт Європарламенту.

Депутати погодилися з тим, що громадськості має бути наданий доступ до досліджень, які проводяться під час процедури видачі дозволу на використання пестицидів, включаючи всі супровідні дані та інформацію, що стосується заявок, таким чином. Під час процедури заявники повинні вимагати занесення всіх досліджень до спеціального державного реєстру. Доступ до нього буде відкритим для так званого «періоду коментарів», протягом якого зацікавлені сторони можуть надати додаткові дані, які мають бути враховані при прийнятті рішень.

Члени Європарламенту закликали Європейську Комісію запропонувати заходи для захисту вразливих груп. Зокрема, посилити контроль і заборонити застосування пестицидів на площах, розташованих поблизу шкіл, дитячих закладів, спортивних полів, лікарень, пологових будинків та будинків догляду за людьми похилого віку.

Також Єврокомісія має розпочати епідеміологічне дослідження впливу пестицидів на здоров’я людей в реальному житті. Також запропоновано переглянути наявні дослідження канцерогенності гліфосату та встановити максимальний рівень залишків для ґрунтів і поверхневих вод.

Також у Європарламенті висловили занепокоєння щодо права заявників самим обирати країни, які подаватимуть звіти про підтвердження властивостей діючих речовин у Європейське агентство з безпеки харчових продуктів. Зазначається, що така практика визнана як недостатньо прозора і може спричинити конфлікт інтересів. Тож депутати закликали Єврокомісію відновити вимогу щодо отримання дозволу більш ніж однієї держави-члена.

«Дуже важливо, щоб процедура затвердження залишалася науково обґрунтованою. У такому важливому питанні наукові дослідження — це основа. Цілі або ідеології тут не мають місця. Це рішення не повинно залежати від поточної політики чи емоцій», — зазначив сказав співдоповідач по цьому питанню Норберт Лінс, депутат від Німеччини.

Євродепутати підкреслили необхідність забезпечення політичної відповідальності у разі прийняття рішення щодо дозволу тієї чи іншої речовини. І сама Комісія, і  держави-члени повинні оприлюднювати докладні протоколи обговорення і прийняття таких рішень, а також відкрити дані про голоси.

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: