ВАЖЛИВО

ЄС зупинив експорт м’яса птиці з України, а постраждають свиноводи?

23.01.2020 18:02
pig-4125936_960_720

23.01.2020 Держпродспоживслужба повідомила про рішення Єврокомісії тимчасово призупинити ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. Не вдаючись в юридичні підстави такого одностороннього рішення, в Центрі підвищення ефективності в тваринництві повідомили одразу, що більшого удару ніж виробники курятини можуть отримати виробники свинини.

Причинна в перевитратах 8 млрд грн в українському свинарстві. Виробники курятини на відміну від виробників свинини мають одну із самих низьких собівартосте на куряче м’ясо в Україні – 0,65 євро/кг живої ваги.

Надлишок курятини, яка стала небажана в Євросоюзі, насамперед, осяде на внутрішньому ринку в Україні, чим призведе до зниження цін на курятину.

За 5 років споживання курятини на одного українця в рік в Україні виросло з 21 кг до 25 кг, а свинини навпаки впало з 25 кг до 12 кг.
Свинина програє курятині вищою ціною і рекордно високою собівартістю.

А тепер з лютого 2020 року ціни на курятину в Україні можуть значно просісти і споживачі ще більше перейдуть на курятину. Надлишок дорогої свинини на ринку призведе до падіння цін на неї, можливо до рівня 2015-2016 року – 1 євро/кг живої маси.

З собівартістю 1,4 євро/кг це може означати лише одне – масові збитки свиноводів.

“Можу лише порадити свиноводам діяти на випередження – зменшувати собівартість. Точне свинарство ™ – є одним з надійних шляхів як можна зменшити собівартість до 0,8 євро/кг за 3 місяці”, – підсумував Микола Бабенко, очільник Центру підвищення ефективності в тваринництві.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: