НОВИНИ

ЄС загрожує дефіцит олії через війну в Україні

09.03.2022 08:06
олия-920x652

Європейський Союз зіткнувся з нестачею соняшникової олії, оскільки війна блокує експорт із ключового постачальника України, повідомила у п’ятницю група виробників олії FEDIOL, пише agronews.ua.

Переробні підприємства Європи отримують 35-45% олії з України, а доступних запасів у ЄС, за оцінками, вистачить на чотири-шість тижнів, йдеться у заяві.

«Ймовірно, що після цього періоду відсутність нерафінованої соняшникової олії та обмежені альтернативи призведуть до нестачі рафінованої/бутильованої соняшникової олії на європейському ринку… це відчуватиметься аж до рівня споживачів», — повідомляє асоціація.

Соняшникова олія, яку отримують шляхом переробки насіння соняшника, переважно використовують для приготування їжі. Оскільки на Україну та Росію припадає близько 80% світового експорту продукту, вторгнення Росії до сусідньої країни змусило імпортерів, таких як ЄС та Індія, шукати альтернативні джерела постачання.

За словами FEDIOL, війна зупинила постачання української соняшникової олії до ЄС, які зазвичай становлять близько 200 000 тонн на місяць.

Виробники ЄС намагалися пом’якшити наслідки війни, спрямовуючи обмежені обсяги соняшникової олії, призначеної для виробництва біодизельного палива, на продовольчий ринок, додаючи інші продукти, такі як ріпакова олія, соєва олія та тропічні олії.

Читайте також: Ціни на газ побили історичний рекорд.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: