ВАЖЛИВО

Уряд планує фінансово допомогти аграріям, які втратили посіви

15.05.2020 11:32
https://agronews.ua/

В напрямку підтримки аграріїв є необхідність виділення безповоротної разової фінансової допомоги за втрачені посіви розміром 4,5-5 тис. грн на гектар. Про це повідомив Тарас Висоцький, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства під час вебінару УКАБ Очікувані новації державної аграрної політики, пише agronews.ua.

“Основна задача наразі – зробити інструмент отримання допомоги максимально простим. Сільгоспвиробники, які хочуть отримати допомогу, мають підтвердити свій статус, надати статистики площ, підтвердження від Гідрометцентру про форс-мажорні погодні обставини і актування земель, які роблять комісії на рівні місцевих адміністрацій”,- зазначив Висоцький.

За словами Тараса Висоцького, втрати посівів через посуху, є форс-мажорними обставинами, на які одноразово потрібно виділити окремо кошти та залучити додатковий фінансовий ресурс.

“В рамках 4 млрд грн коштів, виділених державою для підтримки агросектору це питання вирішити неможливо. Тому що ми маємо на Одещині 300 тис. та 410 тис. га по Україні площ з втраченими посівами. Якщо помножити цю кількість гектарів на 5 тис. грн, в сумі ми отримаємо 2 млрд грн. Фактично, якщо забрати з 4 млрд гривень 2 млрд, плюс варто врахувати 8,5 млрд грн за попередній період, тоді немає змісту говорити про програми підтримки з бюджетом в 1 млрд грн на цей рік”, – прокоментував Висоцький.

Він додав, що наразі вивчаються юридичні інструменти, як реалізувати швидше цю програму підтримки. Вже наступного тижня планується офіційна урядова позиція з зазначенням часових горизонтів та етапності.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: