НОВИНИ

Японці винайшли технологію вирощування фруктів і овочів на будь-якій плоскій поверхні

31.01.2019 09:30

Японські вчені Центру досліджень і розробок Mebiol, поблизу Токіо домоглися можливості вирощування фруктів і овочів на плоскій поверхні буз грунту. Про новинку розповідає EastFruit з посиланням на scmp.com.
У Центрі досліджень листя салату Baby Cos ростуть в таці при світлі пурпурного кольору. На іншій полиці мініатюрний сад з Мікрогрін зеленіє по всій поверхні салатниці. Особливість цих насаджень в тому, що вони вирощені без грунту, а просто поверх тонкої прозорої полімерної плівки.
Хіроші Йошіока, віце-президент Mebiol, демонструючи компактні ділянки з рослинами, піднімає за край плівку, і тримає її, як килим з листя.
За словами Юічі Морі, фізика-хіміка, засновника Mebiol, Центром розроблений метод, альтернативний традиційному землеробству. Для виготовлення плівки використаний гідрогель, і тому плівка через безліч своїх пір, діаметр яких становить одну мільйонну міліметра, добре вбирає воду і поживні речовини, даючи життя рослинам.
Система Mebiol споживає на 90% менше води, ніж звичайне господарство. Мікроскопічні пори полімерної мембрани також блокують проникнення бактерій і вірусів, усуваючи необхідність у шкідливих пестицидах. Оскільки в грунті немає необхідності, ферми можуть бути створені практично в будь-якому місці – в пустелі, на дахах міст і на забруднених землях. Це вже доведено в 150 містах Японії, в одному китайському місті, а також на фермі посеред пустелі в Об’єднаних Арабських Еміратах.
Mebiol планує найближчим часом поставити свої технології в Європу і країни Близького Сходу.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: