НОВИНИ

Якими будуть ціни на ранні овочі і фрукти

09.04.2019 07:00

Новий урожай на прилавках магазинів: дешевше, ніж минулого року, але дорожче, ніж в Європі Цього року овочі і фрукти нового врожаю з’явилися надзвичайно рано. Молоду капусту і молоду картоплю можна було купити вже в середині березня, перша полуниця також “достигла” першого місяця весни. А в квітні зелені і свіжих овочів-фруктів в торгових мережах стільки, що часом забуваєш, який місяць зараз на дворі, пише Сегодня.

В принципі, до помідорів і огірків в березні українці вже звикли. Вони є на прилавках мало не цілий рік, але в досить обмежених кількостях, тому ціни взимку “кусаються”. Навесні з’являються перші овочі з українських теплиць. Цього року перші партії на оптові ринки завезли на кілька днів раніше, ніж у минулому, приблизно 25 березня.

За даними аналітичного центру найбільшого оптового ринку України “Шувар”, перші вітчизняні огірки цього року продавалися відсотків на 20 дорожче, ніж 2018-го – в середньому по 50,7-63 грн за кілограм, залежно від ґатунку, тоді як минулого року – по 40-42 грн (тут і далі наведено оптові ціни). Однак якщо минулого року вони в перші тижні тільки дорожчали, то цього ціна трималася на одному і тому ж рівні, а з настанням квітня стала падати. 5 квітня українські огірки продавалися вже по 33-42 грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року українські огірки дешевше майже на третину.

У багатьох досі складається думка, що вищі ціни говорять про те, що продукція імпортна. Однак з ранніми овочами все якраз навпаки.

“Перша українська продукція завжди дорожча за імпортну. А потім вона падає в ціні до рівня імпортної, після чого імпорт істотно зменшується”, – розповідає Тетяна Гетьман, керівник інформаційно-аналітичного відділу “Інфо-Шувар”.

“Виробництво тепличних продуктів в Україні дорожче, ніж в інших країнах, через високі ціни на паливо. Тому ціна, скажімо, на вітчизняні помідори вище, ніж на ті, що ми імпортуємо, наприклад, з Туреччини. Єдине, що дозволяє дійсно економити, – це альтернативні види палива. Але тут потрібні великі вкладення, а більшість підприємств не можуть їх потягнути. Тому ця ніша буде ще довгий час вільною”, – розповідає економічний експерт, голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

А ось редис цього року з’явився майже на три тижні раніше, ніж минулого. І сьогодні його оптові ціни дешевше, ніж на перші партії минулого року – 24 грн/кг, тоді як минулого року 11 квітня середня ціна була 27,5 грн/кг.

За спостереженнями експертів, 2019 року ціни на ранні овочі дешевше, ніж минулого року.

“Це пов’язано перш за все з тим, що минулого року в цей час тривав передвеликодній тиждень, а в цей час попит завжди вище. Цього року Великдень трохи пізніше, тому попит менше і ціни швидше знижуються”, – пояснює Тетяна Гетьман.

До речі, зелень сьогодні теж переважно імпортна. І дорожче, ніж минулого року. Наприклад, кріп сьогодні коштує близько 90 грн за кілограм, а минулого року в цей час був уже по 80 грн. Щоправда, минулого року в другій половині квітня ціни на нього підскочили мало не вдвічі – до 150 грн/кг.

Рано цього року з’явилися в продажу ягоди і фрукти нового врожаю. Першу полуницю – з Іспанії – можна було знайти на прилавках магазинів і на ринках ще в середині березня. А зараз вже завезли свіжу лохину і навіть малину. Радують і ціни. Зараз полуниці на оптових ринках вже багато, і, за словами експертів, ціни на неї вже помітно нижче, ніж були торік: 100-130 грн/кг. Ожина і малина ще дуже дорогі – до 600 і 640 грн/кг відповідно.

Тепер в квітні можна купити навіть персики. Щоправда, ціни кусаються: на оптових ринках персики коштують в середньому 130 грн/кг.

Експерти прогнозують, що через кілька тижнів ціни на продукцію нового врожаю почнуть знижуватися активніше.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: