НОВИНИ

Якою олією краще заправляти салати: соняшниковою чи оливковою

22.09.2025 22:33
Якою олією краще заправляти салати: соняшниковою чи оливковою

Заправка для салату — це не лише смаковий акцент, а й джерело корисних речовин, тому багато хто зазвичай обирає між соняшниковою і оливковою олією. В статті розбираємося, який варіант краще і чому.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Харчова цінність і склад

Основу соняшникової олії складають поліненасичені жирні кислоти, яких у цьому продукті близько 60–70%. Також у складі є багато вітаміну Е або токоферолу, який захищає клітини від старіння. Натомість майже немає поліфенолів та інших антиоксидантів.

Оливкова олія містить 70–80% мононенасичених жирних кислот або олеїнової кислоти. Ще до складу входять поліфеноли — природні антиоксиданти, які знижують ризик запальних процесів. Також є вітамін Е, але у менших кількостях, ніж у соняшниковій олії.

Користь для здоров’я

Соняшникова олія захищає шкіру й судини від передчасного старіння завдяки високому вмісту вітаміна Е і допомагає підтримувати гормональний баланс. Але надлишок поліненасичених жирних кислот у раціоні може провокувати хронічні запальні процеси, якщо не збалансувати їх омега-3, наприклад, з риби чи лляної олії.

Оливкова знижує рівень «поганого» холестерину і підвищує рівень «корисного». Також вона зменшує ризик атеросклерозу, інфарктів та інсультів, позитивно впливає на мозок і пам’ять, корисна для профілактики деменції та Альцгеймеру, а ще — має протизапальні властивості завдяки поліфенолам.

Смакові особливості

Соняшникова олія має м’який нейтральний смак. Вона не перебиває аромат овочів і добре підходить до традиційних українських чи східноєвропейських салатів.Оливкова олія має яскравий аромат з нотами трав і фруктів. Вона додає стравам виразності, особливо овочевим салатам, стравам з морепродуктів і сирів.

Тож якщо потрібна заправка з нейтральним смаком, то варто вибрати соняшникову. А якщо хочется додати салату більшої пікантності і виразності, краще замовити оливкову олію в Україні.

Яку ж олію вибрати для салатів

Якщо головна мета — максимальна користь для серця, судин та мозку, варто віддати перевагу оливковій олії категорії extra virgin, тому що вона містить більше антиоксидантів і має кращий баланс жирних кислот у порівнянні з соняшниковою. Якщо ж важливіше нейтральний смак і більш доступна ціна, то можна купити в маркеті корисних штук MAUDAU соняшникову, особливо якщо раціон вже багатий на інші джерела омега-3 та антиоксидантів.

Але краще за все поєднувати різні олії: наприклад, використовувати оливкову для свіжих овочевих салатів, а нерафіновану соняшникову холодного віджиму — для варіантів із більш насиченим смаком.

Не варто використовувати надто велику кількість заправки: оптимальна порція будь-якої олії складає одну столову ложку на людину.

Перегляди: 161


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: