НОВИНИ

Якість української пшениці у 2019 році зросла – експерт

24.01.2020 09:01
Wheat-1024x683


«Аналіз якості врожаю пшениці за останні 16 років показує, що середній уміст білку в пшениці врожаю-2019 входить у п’ятірку найвищих показників за цей період, а вміст клейковини (механічна відмивка) — у трійку, сказав менеджер по технічним та презентаційним питанням компанії «СЖС Україна» Олег Оніщенко в інтерв’ю Інформаційно-аналітичному агенству “АПК-Інформ”.

Згідно зі статистичними даними ІП «СЖС Україна», вміст білку в українській пшениці в середньому зріс з 11,9% (урожай 2018 р.) до 12,58% (урожай 2019 р.), а вміст клейковини (механічна відмивання Глютоматик) — з 22,1% до 26,1%, хоча в останні роки співвідношення вмісту білку і клейковини корелювало зовсім інакше.

Так, за його словами, в минулому торговому сезоні 2018-2019 роках уміст білку не зовсім відповідав очікуваному значенню параметра масової частки сирої клейковини (механічна відмивка).

Наприклад, відправляючи суднову партію пшениці з середнім умістом білку 11,5% і чекаючи показник клейковини (механічна відмивка) приблизно на рівні 23% (найчастіше реальний уміст клейковини був нижче 23%), доводилося більш ретельно контролювати відповідність даного параметра контрактним вимогам при підготовці експортної партії.

Щодо зерна пшениці врожаю 2019 р. ситуація кардинально змінилася.

На нашу думку, підвищення показників умісту білку сталося внаслідок застосування у технології вирощування зерна азотних добрив, а саме — карбаміду у фазу наливу зерна, а також застосування більш сучасних (цінних) сортів зерна при сівбі культури та за рахунок перерозподілу запасних речовин у малому зерні в бік більш важливої складової — білка, що характерно при несприятливих погодних умовах вирощування», — пояснив експерт.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: