НОВИНИ

Якість української пшениці у 2019 році значно зросла

25.01.2020 11:35
id27638-semena-ozimoy-pshenitsy-staleva-elita-928x691-0

Якість української пшениці у 2019 році значно зросла. Про це заявив менеджер із технічних та презентаційних питань компанії «СЖС Україна» Олег Оніщенко, пише «АПК-Інформ».

«Аналіз якості врожаю пшениці за останні 16 років показує, що середній вміст білку в пшениці врожаю-2019 входить до п’ятірки найвищих показників за цей період, а вміст клейковини (механічна відмивка) — до трійки. Згідно зі статистичними даними ІП «СЖС Україна», вміст білку в українській пшениці в середньому зріс з 11,9% (урожай 2018 р.) до 12,58% (урожай 2019 р.), а вміст клейковини (механічне відмивання Глютоматик) — з 22,1% до 26,1%, хоча в останні роки співвідношення вмісту білку та клейковини корелювало зовсім інакше», – сказав Оніщенко.

Так, за його словами, в минулому торговому сезоні, 2018-2019 роках, вміст білку не зовсім відповідав очікуваному значенню параметра масової частки сирої клейковини (механічна відмивка).

Наприклад, відправляючи суднову партію пшениці з середнім вмістом білку 11,5% і чекаючи на показник клейковини (механічна відмивка) приблизно на рівні 23% (найчастіше реальний вміст клейковини був нижчим від 23%), доводилося більш ретельно контролювати відповідність даного параметра контрактним вимогам за підготовки експортної партії.

Щодо зерна пшениці врожаю 2019 р., ситуація кардинально змінилася.

“На нашу думку, підвищення показників вмісту білку сталося внаслідок застосування у технології вирощування зерна азотних добрив, а саме – карбаміду у фазу наливу зерна, а також застосування більш сучасних (цінних) сортів зерна при сівбі культури та за рахунок перерозподілу запасних речовин у малому зерні в бік більш важливої складової – білку, що характерно за несприятливих погодних умов вирощування”, — пояснив експерт.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: