НОВИНИ

Які «підводні камені» чатують на аграрія при купівлі насіння

20.12.2021 09:01
CCI 20210311 394 web

В цьому році ринок насіння, як і ринок ЗЗР і добрив, відчуває дефіцит якісного та доступного посівного матеріалу. Поки насіння врожаю 2021 року перебуває на доробці та калібруванні, в пересторозі перед незвіданим аграрії масово купують залишки минулих років. Покладатися в такому випадку їм доводиться винятково на чесність та порядність постачальника. Адже якщо не дотримуватися оптимальних параметрів зберігання (температура, вологість тощо), навіть якісне елітне насіння за декілька місяців може перетворитися на сміття, застерігають фахівці «Інституту здоров’я рослин», пише agronews.ua.

Крім того, не варто забувати й про протруйник, яким насіння було оброблене: за несприятливих умов він також піддається розпаду. І в такому разі його кількість не буде достатньою для ефективного контролю шкідників і хвороб.

Окрема тема – фальсифікація насіння соняшника, стійкого до певних хімічних груп гербіцидів (імідазолінонів чи сульфонілсечовин). Адже у випадку придбання та висіву такого посівного матеріалу помилка може коштувати дуже дорого. Тим паче, що ця проблема відома вченим Інституту не з чуток: в останні декілька років аграрії звертаються до них дедалі частіше через пошкодження соняшника гербіцидами.

«Якщо гібрид володіє високою популярністю, а в наявності його нема – не біда: не чисті на руку постачальники запросто можуть «перетворити» нікому не потрібне насіння на «зірку продажів», – розповідає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – Тому посівний матеріал соняшника, який, згідно з інформацією від продавця, має володіти стійкістю до гербіцидів групи імідазолінонів, може виявитися не таким вже й стійким. Які наслідки цього будуть для рослин, ви, напевно, здогадалися: за декілька днів після обробки гербіцидами вони починають змінювати колір, втрачати тургор. Надалі посіви сильно пригнічуються, що негативно впливає на майбутню врожайність, а інколи й зовсім гинуть» .

Тому при підготовці до посівної кампанії Сергій рекомендує неодмінно звернутися до «Інституту здоров’я рослин» і провести дослідження насіння перед сівбою на визначення посівних якостей (схожість, енергія проростання), вмісту протруйника на насінині та стійкості гібридів до імідазолінонів чи сульфонілсечовин. Так ви гарантовано убезпечите себе від неякісного посівного матеріалу і, відповідно, від потенційних збитків.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: