АГРОВІДЕО

Як захистити свої права після відкриття земельного ринку: поради експертів

03.03.2020 10:02
unnamed

Провідні юристи України розповіли про основні законотворчі зміни щодо відкриття земельного ринку. Головні поради читайте в матеріалі Агро Ньюз.

Головними спікерами форуму стали правники, що в силу своїх професійних обов’язків беруть участь у розробці нормативно-правової бази майбутніх земельних відносин. Вони ділилися кейсами задля уникнення правових колізій у земельних відносинах в подальшому та рекомендували, як захиститися від шахрайських дій представників різних сторін правової угоди.

Так, представник судейського корпусу, Суддя Великої палати Верховного суду, доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич зазначив важливість дотримання всіх пунктів договору щодо аренди землі.

«Укладення договору оренди і виникнення прав – це різні моменти – з моменту права державної реєстрації землі ці права можна реєструвати»,- констатував суддя.

Про те, які цілі перед собою ставить держава, відкриваючи ринок землі, міркував Ян Білоголовий, адвокат, член Комітету з аграрного та земельного права Національної асоціації адвокатів України.

«Треба визначитися – ринок для великого бізнесу чи для громадян України? У фізичних осіб немає грошей на покупку землі, є тільки у великих компаній, іноземців, тому ринок потрібно відкрити за 2-3 роки, щоб землю могли придбати фермерські господарства – спочатку треба задовольнити попит громадян для вироблення на них земельної продукції, – радив юрист.

Важливість персональної  відповідальності власників земельних паїв зазначила Вікторія Кіпріянова, юрист з земельних питань та нерухомості, супроводження аграрного бізнесу, радник з юридичних питань Всеукраїнської аграрної ради.

«90 відсотків власників не знають, де знаходиться їх ділянка – вони повинні розуміти, де орендують землю і як втримати права на неї. Існують громадські організації захисту пайовиків, вони перевіряють якість оформлення орендних відносин»,- відмітила правець.

На питання, чи є колективна власність на землю юридичною фікцією чи правовою реальністю, відповідав Володимир Носик, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної Академії Правових Наук України.

«З  1 січня 2002 року колективна власність на землю зникла, але закони, які приймались, були розраховані на її існування»,- сказав юрист.

Про останні тенденції ЄС щодо земельної судової практики говорила Юлія Курило, адвокат, експерт з міжнародного корпоративного права.

«Найбільші спори, пов’язані з правом поновлення договору про оренду ділянки та сплати за орендування земельною ділянкою»,- зазначила Юлія.

Представник Українського клубу аграрного бізнесу Елліна Юрченко повідомила про законодавчі земельні ініціативи нової Верховної Ради.

«Купувати землю зможуть лише громадяни України, територіальні громади, держава. Банки можуть використовувати землю лише у вигляді застави. Після схвалення на референдумі буде вирішено, чи можуть бути кінцевими бенефіціарами особи, які не є громадянами України»,- відмітила юрист.

Про особливості, які впливають на дійсність  земельної угоди, доповідала Діана Коломійцева, адвокат, кандидат юридичних наук, керуючий партнер АО Bossom Group.

“Норми, якими маємо враховувати при купівлі-продажу ділянки: щодо правосуб’єктності сторін, щодо змісту правочину, щодо вимоги до предмета договору купівлі-продажу; щодо порядку укладання договорів купівлі-продажу земельних ділянок» – зазначила адвокат.

Про важливість охорони землі та наявність агрохімічного паспорту земельної ділянки доповідав Євгеній Ярмоленко, представник ДП Інституту охорони ґрунтів України.

«Агрохімічний паспорт – це «медична» карта ґрунту, за яким встановлюється діагноз і визначається лікування»,- відмітив він.

Як захиститись від прихованих небезпек у паперових документах та електронних реєстрах, радила Інна Бернацька, член Ради Нотаріальної палати України, приватний нотаріус.

«Ризиком є те, що через високі ставки платежів до бюджету сторони зацікавлені подавати меншу вартість ділянки в договорах, тому що в разі розторгнення договору він отримає тільки суму, прописану в договорі» – зазначила вона.

Про те, як довести відповідальність винного у неправильному використанні агрохімікатів доповідала адвокат Марина Семенова, керуючий партнер АО «Семенова і Партнери».

«Власникам необхідно звертати увагу юристів на засоби захисту рослин, бо саме юристу доведеться доводити, що всі правила щодо їх застосування не були порушені»,- порадила юрист.

Як правильно підготуватися до перевірки і чого від неї очікувати, коментувала Зоя Красюк.

«Збільшення кількості перевірок може бути загрозою рейдерського захвату. Щодо сум штрафів – 233 тис грн – така, приміром накладена сума штрафних санкцій за минулий тиждень»,- повідомила вона.

Те, що для прокурорів практично не існує термінів позивної давності, доводив на власних кейсах Олександр Гайдак, адвокат, старший партнер Femida Legal Association.

“Перебіг позивної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила»,- зазначив Олександр.

Про перевагу аграрних розписок як швидкої процедури примусового виконання говорив Артем Тараненко, голова правління ГО «Всеукраїнське об’єднання приватних виконавців «ФАКТ»:

«Аграрні розписки – документ, що фіксує зобов‘язання боржника, яке забезпечується заставою – майбутнім урожаєм, тому вона значно ефективніша за інші інструменти – дає можливість обернути позов на інші види майна»,- відмінив правник.

Модератором останньої панелі виступив Сергій Безкровний, керуючий партнер Юридичної компанії «Баррістерс».

Кожна тема доповіді викликала жваву дискусію, гості форуму, як і самі доповідачі, отримали докладні відповіді на різнобічні питання, що їх хвилювали, а цікаві презентації і невимушена атмосфера форуму давала змогу сприймати інформацію легко й по суті.

Нагадаємо, захід Ukrainian Legal Land Forum проходив 28 лютого 2020 року за ініціативи FEMIDA.UA.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: