НОВИНИ

Як захистити зернові та ріпак від шкідників

10.04.2023 09:02
58608488_2268989236762284_9161076285005365248_n

Підвищення середньодобових температур повітря сприяє виходу із місць перезимівлі та розселенню в посівах озимих зернових культур і ріпака комплексу небезпечних шкідників. Щоб уникнути непродуктивних втрат врожайності, які за несвоєчасного або недостатньо ефективного контролю вони можуть спричинити, фахівці компанії Ukravit рекомендують ретельно моніторити стан посівів і своєчасно проводити інсектицидні обробки.

«Збережений врожай – вважай, врожай примножений: саме тому контроль шкідників озимих зернових колосових та ріпака посідає одне з чільних місць в системах захисту цих культур, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Адже, попри фізичні ушкодження, шкідники роблять культури більш вразливими до ураження вірусними та грибковими хворобами, які можуть проникати всередину рослин крізь місця пошкоджень. В комплексі це може нанести значну шкоду врожайності. За усередненими даними, щорічні втрати врожаю зернових можуть сягати від 5% і вище, ріпака – до 30%. Зважаючи на те, що вже зараз у низці областей наші регіональні агрономи-консультанти відзначають живлення личинок жужелиці, вихід жуків піщаного мідляка, заселення крайових смуг хлібними блішками, в сонячні дні – літ злакових мух, а в посівах ріпака озимого – поширення хрестоцвітих блішок, клопів та прихованохоботників, ми рекомендуємо регулярно проводити польовий моніторинг і, за потреби, застосовувати інсектициди».

При перевищенні рівня ЕПШ шкідників Олександр рекомендує віддати перевагу контактно-системному інсектициду Ато Жук (тіаметоксам, 250 г/л + лямбда-цигалотрин, 80 г/л + альфа-циперметрин, 15 г/л). Тіаметоксам у його складі швидко поглинається та переміщується судинною системою рослин і при отриманні шкідником летальної дози блокує нікотинові рецептори в постсинаптичній мембрані синапсу, в результаті чого припиняється передача нервового імпульсу та рухома активність шкідника, що не дозволяє йому продовжувати процес живлення. А лямбда-цигалотрин та альфа-циперметрин порушують проникність клітинних мембран і виступають інгібіторами натрієвих каналів, в результаті чого відбувається надлишкове виділення ацетилхоліну під час проходження нервових імпульсів через синаптичний ланцюжок, і шкідники гинуть через сильне нервове перезбудження.

Різні механізми дії діючих речовин дозволяють надійно контролювати комплекс поширених шкідників зернових культур і ріпака. На зернових культурах Ато Жук застосовують проти клопа шкідливої черепашки, попелиць, трипсів, цикадок, хлібних жуків, п’явиць, злакових мух, блішок. На ріпаку інсектицид використовують як рішення проти стеблового капустяного прихованохоботника, пильщика, стручкового комарика, ріпакового квіткоїда, хрестоцвітих блішок, довгоносиків. Препарат забезпечує миттєву загибель шкідників, а надалі – пролонгований захист посівів. Тому за умови своєчасної обробки шкідники не потурбують ваші посіви ще довго.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: