НОВИНИ

Як визначити, що сьогодні сонце небезпечне

25.05.2021 18:05
Tanned woman in bikini

Сонячні ванни — це не лише приємно, а й ризиковано. Ступінь цих ризиків залежить від пори року та доби, кута, під яким сонячні промені падають на землю, географічної широти місцевості, хмарності. Як же правильно визначити, коли від сонця треба захищатися? Про це повідомляє GreenPost, пише agronews.ua.

Лікар-дерматолог Олена Кравчук нагадує: саме ультрафіолетові промені мають найсильніший негативний вплив на здоров’я людей, тварин, морські організми та рослини. Та коли сонячне світло проходить крізь атмосферу, приблизно 90 % УФ-променів поглинаються озоном, парами води, киснем і вуглекислим газом. Виснаження озонового шару, ймовірно, ще більше посилить негативні ефекти для здоров’я від впливу УФ-випромінювання.

Аби знайти компроміс між корисними та шкідливими властивостями сонця, медиками та метеорологами розроблено УФ-індекс-показник, що характеризує рівень ультрафіолетового випромінювання. Значення його можуть бути від 0 до 11. Що вище значення ультрафіолетового індексу, то вища потенційна небезпека для шкіри й очей людини, і менший час, необхідний для заподіяння шкоди здоров’ю.

«Зростання захворюваності свідчить про те, що індивідуальні звички людей щодо перебування на сонці і є найсерйознішим чинником ризику несприятливих наслідків від УФ-випромінювання», — вважає Олена Кравчук.

Дізнавшись у прогнозі погоди в своєму додатку в телефоні цей індекс і температуру повітря, можна вирішити, «у чому вийти», і вибрати необхідний засіб для захисту.

Показник інтенсивності УФ-випромінювання 0–2. Захист не потрібен, але в полуденний час залишайтеся в затінку. Переважно таке значення притаманне осінньо-зимовим періодам.

3–7. Удень не варто перебувати на відкритому сонці. Рекомендується світлий одяг із довгими рукавами та капелюх, користування сонцезахисним кремом. Необхідний посилений захист.

8–11. Дуже високий, екстремальний рівень. Крім сонцезахисних засобів на всі відкриті ділянки шкіри, обов’язковий одяг із довгим рукавом, сонцезахисні окуляри та капелюхи. Також не забуваємо про вуха та губи. Максимально перебуваємо в затінку.

Для людей із дуже світлою шкірою ризики мінімальні за значень нижче 2. Хмарність, хоч би якою щільною вона була, не зводить до нуля кількість ультрафіолету.

«У середніх широтах хмарність значно зменшує ризик обгоріти, але у традиційних місцях для пляжного відпочинку, наприклад, у тропіках, якщо в сонячну погоду можна отримати опіки за 30 хвилин, то в хмарну — через декілька годин», — розповідає лікар.

Олена Кравчук додає, що в горах атмосферний фільтр тонший — на кожні 100 м висоти УФ-індекс збільшується на 5 %. Сніг відбиває до 85 % ультрафіолетових променів, і до 80 % відбитого сніговим покривом ультрафіолету знову відбивається хмарами, тому в горах сонце найбільш небезпечне.

Також слід пам’ятати, що діти більш чутливі до небезпечних факторів навколишнього середовища. Що молодша дитина, то вона вразливіша. Дітей до шести місяців необхідно берегти від сонця.

«Довгоочікувана відпустка в сонячних країнах за недотримання правил перебування на сонці може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям», — нагадує Олена Кравчук.

Читайте також: науковці назвали ягоду, яка допоможе зміцнити здоров’я судин.


Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: