НОВИНИ

Як виробники ковбас ошукують українців

29.10.2019 13:26
ExternalLink_shutterstock_653162095-730x487-—-копия

В сосиски і ковбаси вищого сорту все одно додають так зване «м’ясо механічної обвалки» — суміш фаршу, подрібнених кісток, субпродуктів. У вітчизняних сосисках і ковбасі виявлено високий вміст кісткового борошна. Така добавка потрапляє і в продукцію вищого сорту, хоча стандарт вимагає використовувати тільки натуральне м’ясо. Це говорить про те, що в сосиски і ковбаси вищого сорту все одно додають так зване «м’ясо механічної обвалки» — суміш фаршу, подрібнених кісток, субпродуктів, пише fakty.ua.

В ході незалежної експертизи було перевірено вміст кісткового борошна в сосисках і ковбасах різної категорії. Найвищу кількість було виявлено у сосисках вищого сорту.

«Це може свідчити, що виробники крім того, що передбачено держстандартом, використовують м’ясо механічної обвалки (ММО). В сосисках вищого сорту дуже високий вміст — 0,7%. Це дуже близько до ковбас першого сорту», — заявила заступник керівника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Тетяна Шатаєва.

Також в ході експертизи виявилося, що частки кісток, які потрапляють в сосиски і ковбаси, подрібнені недостатньо. Зустрічаються частинки величиною 1-2 міліметра при максимально допустимому розмірі 0,5 мм.

За словами колишнього керівника Держпродспоживслужби Володимира Лапи, ДСТУ є добровільними до застосування, чим і користуються виробники. «Ми наявність або кількість ММО не перевіряємо. Ми не перевіряємо кістковий залишок, тому що він регулюється не обов’язковими вимогами безпеки, а державним стандартом. А ДСТУ є добровільними до застосування», — розповів Лапа.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: