НОВИНИ

Як виміряти площу поля і створити електронну мапу полів у форматі shape, kml або plt

23.10.2020 16:20
https://agronews.ua/

Вимірювання площі поля ґрунтується на процесі збору вихідних даних про земельний банк. Нерідкі випадки, коли для розрахунків використовується інформація з кадастрової карти або площа, прописана в договорах оренди. Достовірність цих даних не викликає жодного сумніву, проте в підсумку агропідприємство отримує площу юридичну, яка за фактом має мало спільного з розмірами реально оброблюваних земель. Поля господарства постійно змінюються: на них розростаються лісосмуги й чагарники, з’являються дороги і яри, утворюються заболочування, ґрунтові ерозії та інші трансформації рельєфу. Це тягне за собою необхідність підтримувати мапи полів в актуальному стані, що дасть змогу істотно скоротити витрати під час обробки земель, посіву, поливу, внесення добрив, збирання врожаю та інших робіт. Про це повідомила пресслужба Soft.Farm, пише agronews.ua.

Як виміряти площу поля і створити електронну мапу полів у форматі shape, kml або plt

Під час оцифрування земельного банку та складання електронних карт використовуються різні методи вимірювання площі полів. До основних належать обхід або об’їзд поля за його периметром, використання супутникових даних і обліт поля дронами. Кожна з технологій має свої переваги та недоліки й орієнтована на різних споживачів.

Під час обльоту дроном робиться велика кількість знімків, які частково один на одного накладаються, що дає змогу отримати деталізовані ортофотоплани і врахувати втрати всередині поля. Такий метод є найбільш точним інструментом вимірювання площі, але досить дорогим.

Встановлення меж поля за допомогою супутника дозволяє сягати точності до 2 % і його можна використовувати в зонах, заборонених для польотів безпілотників. Однак зйомку можна проводити тільки в безхмарну погоду і для коректного співвідношення отриманих знімків із реальними координатами на місцевості знадобиться допомога геодезистів.

Як виміряти площу поля і створити електронну мапу полів у форматі shape, kml або plt

Об’їзд або обхід полів із мобільним пристроєм відрізняється невисокою вартістю й доступністю для самостійного використання. Якщо вимірювати площу за допомогою GPS-сигналу з мобільного пристрою, похибка в разі такого виміру може становити до 3 %. Для більш точних вимірювань є можливість підключати зовнішні антени для прийому сигналів GNSS або RTK через Bluetooth, які різко підвищують якість вимірювання площі поля та забезпечують точність позиціонування, похибка в якому становить менше 1 %.

Найпростіший спосіб вимірювання площі земельної ділянки — використання мобільного пристрою зі встановленим додатком від Soft.Farm «GPS. Поля. Вимірювання площі». З його допомогою можна створювати поля і вимірювати їхню площу різними способами, наприклад, обвести земельну ділянку на мапі пальцем або зазначити точки, між якими потрібно виміряти відстань, не виходячи з офісу.

Для вимірювання площі поля на місцевості застосовується функція запису треку, завдяки якій можна прямувати за периметром земельної ділянки, використовуючи для цього смартфон або планшет у якості GPS-приймача, а потім зберегти трек у форматі KML для подальшого експорту файлу. Також можна завантажити готові файли у форматах KML, PLT чи SHP, або ввести наявні координати контрольних точок вручну.

Як виміряти площу поля і створити електронну мапу полів у форматі shape, kml або plt

Словом, кожне агропідприємство вибирає оптимальний спосіб вимірювання площі полів з огляду на свої потреби. Однак різні платформи віддають кінцеві дані в різних форматах, для роботи з якими часто доводиться використовувати сторонні програми. На сьогодні одним із найбільш поширених форматів є Shape-файл, який уже став стандартом для обміну даними між геоінформаційними системами.

Цей векторний формат географічних файлів дає змогу зберігати різні типи геометричних об’єктів, таких як точки, лінії, багатокутники, ламані тощо. Команда Soft.Farm реалізувала можливість завантаження готових файлів у форматі Shape (shp) у свій мобільний додаток «GPS. Поля. Вимірювання площі», і тепер його використання стало ще більш зручним.

Електронна мапа полів є необхідним елементом для впровадження точного землеробства, прогнозування врожайності, оптимізації бюджету та врегулювання територіальних суперечок із сусідами. Завантажити мобільний додаток «GPS. Поля. Вимірювання площі» й оцифрувати з його допомогою свої поля можна абсолютно безкоштовно.

Нагадаємо, Soft.Farm підвищує ефективність агродіяльності завдяки якісному аналізу даних у картограмах.


Перегляди: 51
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: