НОВИНИ

Як в Україні втілюють європейські цінності в агросекторі

11.05.2021 15:37
05e3e7c3-e951-41d0-8ce6-b471ceb96f80

Сьогодні аграрний сектор України забезпечує 12% ВВП і близько 40% валютних надходжень від експорту. За цими показниками виробники сільськогосподарської продукції є лідерами серед національних галузей економіки. І багато в чому це сталося завдяки Угоді про асоціацію Україна-ЄС і тим можливостям, які вона відкрила для українських аграріїв. Про це повідомляє пресслужба Інформаційно-аналітичного порталу АПК, пише agronews.ua.

Станом на кінець 2020 року 362 українських виробника тваринної продукції пройшли процедури перевірки та отримали право на експорт продуктів тваринного походження до ЄС, з них – 155 виробники харчових продуктів тваринного походження.

Це означає, що вітчизняний мед, молоко і молочні продукти, яйця, м’ясо птиці та рибу і навіть равликів можна зустріти на полицях європейських магазинів.  Не кажучи вже про чорницю чи лохину. Що, в свою чергу, свідчить про високу якість наших товарів.

Експорт української аграрної продукції до Євросоюзу постійно зростає, і все більше українських виробників відчувають переваги від зони вільної торгівлі з другою з величиною економікою світу. Ми ж, в свою чергу, далі працюємо над усуненням технічних бар’єрів, які заважають українським виробникам нарощувати експорт до країн ЄС.

Але також важливі зміни відбуваються і в середині країни. Одна з найфундаментальніших – розблокування земельної реформи, що була заморожена протягом десятиліть.

Щоб операції з землею були максимально прозорими, парламент ухвалив також закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних». Ним передбачено створення єдиної системи, яка поєднує геопросторові дані як приватного, так і державного сектору. Як результат, інвестори матимуть доступ до повної інформації про землю, включаючи комунальні послуги, будівлі та споруди, покриття грантів тощо. У вересні 2020 року Уряд прийняв рішення про утворення Ради з національної інфраструктури геопросторових даних та затвердив її положення.

Таким чином, ми досягаємо одразу чотирьох європейських цінностей.

Перша, це повага до людини та її прав. В тому числі, до права вільно займатися будь-якою законною діяльністю.

Друга виходить із першої – це свобода торгувати на вигідних умовах з Євросоюзом.

Третя – рівність, адже завдяки Угоді про асоціацію мінімізуються бар’єри для доступу українських виробників сільськогосподарської продукції  на ринок ЄС.

І четверта – демократія, тому що ці зміни відбуваються в інтересах українців та відповідають прагненням жити вільним та заможним життям.

Нагадаємо, що уряд оновив механізм державної програми зі здешевлення кредитів.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: