ВАЖЛИВО

Як в Україні планують боротися з рейдерством

22.07.2021 14:20
rey-25559

Те, що рейдерство – абсолютне зло для країни, яка зав’язана у війні та нависає над прірвою боргової ями, вже нібито зрозуміла і влада. То невже міжнародні партнери України таки достукалися, і поблажливе ставлення до рейдерства, як до рудимента азійщини, в нас минає? А натомість приходить розуміння, що саме через недолугу судову систему та рейдерські захоплення сільгоспугідь, фермерських господарств, успішних компаній в Україну категорично перестає заходити зовнішній інвестор. Бо саме іноземні компанії дедалі частіше стають об’єктами рейдерства на загальному економічному безриб’ї. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Що ж, наскільки серйозним є ставлення влади до цієї задавненої проблеми, якраз продемонструє імплементація Закону №3774 під назвою “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству”.

Поки що Верховна Рада лише прийняла його в першому читанні. Тож у рейдерів попереду ще як мінімум два безхмарні місяці, впродовж яких порядний бізнес, як коні Висоцького, бігатиме понад урвищем по краю.Не кожен закон протягує довше за тих, хто його протягує

Тож з’ясуймо, як саме збираються боротися з тотальним рейдерством в Україні, де зав’язані і олігархи, і політики, і криміналітет.

Як свідчить цей законопроект, після внесення поправок буде посилено відповідальність за таке: найперше, за незаконні дії з документами на перерахунок, а також платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грішми через обладнання для їх виготовлення. Це каратиметься штрафом від п’яти до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (НМДГ) – аж до 85 000 – 170 000 гривень штрафу, або ж позбавленням волі до трьох років.

Наступне посилення зони відповідальності за підробку документів, які подаються для проведення держреєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців. Штраф від п’яти до десяти тисяч НМДГ, тобто ті самі 85 000 – 170 000 гривень, або ж арешт на термін від трьох до шести місяців, чи обмеження волі до трьох років.Тут теж штрафи зростають у 10 разів.

Під нові жорсткіші санкції потрапляє і протидія господарській діяльності, це стаття 206 ККУ. Штрафи за завдану шкоду підприємствам чи бізнесам в особливо великих розмірах відтак сягатимуть 340 000 – 680 000 гривень. А надалі передбачено ще й кримінальну відповідальність на термін від 5 до 10 років з позбавленням права займати відповідні посади.

Дорожчими стануть і наслідки рейдерства та незаконне заволодіння майном підприємства чи організації – тут штрафи сягатимуть 51 000 – 170 000 гривень, з можливим терміном ув’язнення до трьох років та обмеженням займатися відповідною діяльністю.

Покарання наставатиме і за доведення до банкрутства з суттєвими збитками як державі, так і кредитору – 85 000 – 170 000 гривень штрафу чи від 3 до 5 років за ґратами. А також за шахрайські дії з фінансовими ресурсами, підробку реєстраційних документів при виготовленні цінних паперів, підробку документів, печаток, штампів, бланків, їх збут чи використання серед зацікавлених у злочині осіб, використання підробленого документа з метою заволодіння чужим майном чи набуття права на нього.

Каратиметься жорстоко і службове підроблення та незаконне використання торговельної марки із завданням значних збитків, бездіяльність нотаріусів, які ухилятимуться від передачі документів діловодства в державний нотаріальний архів, псування документів та їх знищення чи приховування.

Майже за всіма пунктами доповненого законопроекту передбачено штрафи аж до найвищих – від 136 000 до 204 000 гривень, і майже за кожну таку дію встановлено кримінальну відповідальність.Хто думкою багатіє

Отже, виходячи з того, що рейдерство в Україні рясніє буйним цвітом, стало ремеслом, котрим навіть вихваляються як успішним бізнесом, можна сподіватися, що після імплементації закону №3774 у юридичну практику держава несказанно розбагатіє. Поверне собі обличчя правової на міжнародному рівні, припинить сотні локальних майнових війн, значна частина яких навіть пов’язана з кровопролиттям.

Але знову ж умова – “якщо”. Бо в те, що це буде чітко зреалізовано на практиці, не вірять ані юристи, ані нотаріуси, котрі звикли працювати в хмарному середовищі. Всупереч упевненості Президента в успіху реформ, вони переконані, що попит і далі диктуватиме пропозицію.

Нагадаємо, що дасть створення прозорого ринку біопалива.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: