НОВИНИ

Як в Україні збираються боротися з «паленою горілкою»

16.10.2019 11:55
30c80367836601f03906fcdf38506b44

У парламенті збираються розглянути законопроект, що дозволяє розробити і впровадити систему захисту проти фальсифікованих алкогольних напоїв. Виробники та імпортери алкогольних напоїв в Україні почнуть наносити на етикетки новий елемент захисту – унікальні QR-коди. Це станеться, якщо Верховна Рада підтримає ініціативи законопроекту №2243, який під купол парламенту в кінці минулого тижня вніс нардеп від «Слуги народу» Антон Поляков, пише ubr.ua.

У пояснювальній записці до документу він зазначає, що це необхідно для запуску в майбутньому загальнонаціональної автоматизованої системи контролю за обігом спиртного. Однак ще до того, такий механізм дозволить убезпечити людей від підробок.

QR-код буде містити наступну інформацію:

– Назва виробника або імпортера.
– Місцезнаходження виробничих потужностей.
– Реєстраційний номер обладнання, на якому виготовлено напій.
– Назву продукту.
– Дата та час його розливу.

Отже, прочитавши, наприклад, смартфоном код, покупець зможе отримати інформацію про продукт.

Що до системи контролю з боку держави, то законопроект лише закладає основи для її майбутнього створення, виписуючи у проекті визначення такої системи. При цьому автор документа вводить у законодавство поняття підробленого QR-коду. Очевидно розуміючи, що без нагляду з боку держави липові виробники почнуть друкувати коди нарівні з легальними виробниками.

За продаж напоїв без коду або з підробленими знаком підприємцям загрожує штраф у розмірі до 10,2 тис. грн.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: