ВАЖЛИВО

Як правильно доглядати за помідорами, щоб був багатий урожай

02.06.2023 19:13
yak-pravilno-dohlyadati-za-pomidorami-u-vidkritomu20210524_7223

Вже почався “золотий” сезон дачників, коли почалася пора городів і деякий урожай починає дозрівати. Однак, щоб отримати хороший урожай, за ним потрібно трепетно доглядати. Так, наприклад, початківці дачники не знають, як правильно доглядати за помідорами.

Навіть найкращий сорт не дасть хороший урожай, якщо не стежити за грядками, не поливати і не підгодовувати помідори.

Як поливати помідори

Помідори не люблять підвищену вологість, так що заливати їх повністю водою – не найкращий варіант. Кращою водою для томатів є дощова, бо вона досить м’яка і в ній краще розчиняються поживні речовини. Але якщо у вас такої води немає, то можна використовувати звичайну, головне щоб вона була не крижаний, а злегка теплою.

Найкращим часом для поливання є період без спеки – до 9 ранку або з 17 до 20 вечора. Якщо поливати помідори під палючим сонцем, вони можуть зів’янути. Варто відзначити, що воду лити потрібно виключно під корінь.

До моменту плодоношення помідори варто поливати 1 раз в тиждень по 5 літрів на рослину. У період, коли з’являються плоди, поливати потрібно буде частіше. Якщо ж у вас низькорослий сорт томатів, то після появи плодів їх поливати не потрібно, а високорослі сорти варто продовжувати поливати по 3 л на рослину.

Як підгодовувати помідори

Підгодовувати помідори потрібно помірно і тільки органічними добривами. Відмінним варіантом буде підгодівля водою, настояної на гної. Такий полив варто додатково проводити один раз в 2 тижні.

Коли плоди набирають масу, потрібно зробити розчин: 1 сірникова коробка аміачної селітри і сірчанокислого калію на 10 л води. На 1 кущ потрібно 3 л води.

Підвищити якість і смак плодів допоможе настій золи: 2 склянки заливають 10 л теплої води і витримують 5 годин. А потім поливають ним рослини під корінь. І так все літо, через кожні 10 – 12 днів.

Як пасинкувати помідори

Пасинкування помідорів є одним з найважливіших етапів. Для отримання багатого врожаю варто видаляти пасинки, які ростуть в пазухах листків.

Це потрібно робити тоді, коли довжина пасинка становить 1-3 сантиметри. Потрібно робити це чистими ножицями або нігтями. Варто відзначити, що пасинки не можна виламувати повністю.

Також потрібно відривати нижнє листя куща, адже вони активно випаровують вологу, а під час дощів на них потрапляє земля, в якій мешкають суперечки фітофтори. Це листя починають хворіти.

Листя потрібно обривати тоді, коли плоди починають біліти. Робити це потрібно по 1-2 листу в кілька днів.

Як правильно підв’язувати помідори

Якщо ви вирішили підв’язувати помідори, то робити це потрібно правильно. Підв’язка не повинна пошкоджувати рослину. Використовувати потрібно лише м’які матеріали. Крім того, не можна допускати, щоб вузол не знаходився на рослині.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: