ВАЖЛИВО

Як податкова реформа вплине на зарплати українців

20.02.2022 09:09
52beb1a3_a56d_4688_ad6f_d36093a793d6_1_1300x820

У 2022 році громадян України очікують нові зміни у податковому законодавстві – замість трьох податків, які на сьогоднішній день стягуються з роботодавця та працівника, пропонується запровадити один, об’єднавши податок на доходи фізосіб, військовий збір та єдиний соцвнесок. На думку уряду, така ініціатива дозволить знизити загальне податкове навантаження на фонд оплати праці, а також спростить адміністрування оподаткування. Про це повідомляє АПОСТРОФ, пише agronews.ua.

Згідно з попереднім документом можливого законопроекту, зареєстрованого в парламенті, загальне навантаження на фонд оплати праці має знизитися, при цьому відсоток зарплати, який доведеться відраховувати до бюджету, навпаки, зросте (з нинішніх 19,5% до 25%).

Це означає, що якщо номінальна цифра “брудної” зарплати збережеться на тому ж рівні, як зараз, то на руки працівники отримуватимуть менше. Це вже не кажучи про зарплати, які вийдуть з “тіні”, адже українці звикли до того, що їхня зарплата – це сума, яку вони отримують на руки.

“Припустимо, сьогодні працівник отримує на руки чистими 10 тисяч гривень. Щоб виплатити йому таку суму, роботодавець має встановити зарплату у розмірі 12 422 гривні. Водночас роботодавець ще заплатить до бюджету ЄСВ у розмірі 22% від цієї суми (2732 гривні). Таким чином, загальний фонд оплати праці для працівника, який отримує 10 тисяч “чистими” – 15 154 гривні” , – пояснюють експерти.

При набуття чинності анонсованого Данилом Гетьманцевим закону у роботодавця буде кілька варіантів дій. Оскільки його буде звільнено від сплати ЄСВ, то “зекономлені” 2732 гривні наймач зможе направити на інші цілі.

Так, одним із варіантів є залишити зарплату працівника на тому ж рівні, що й була – 12 422 гривні. Але оскільки податок на доходи збільшився, то він отримуватиме на руки меншу суму: за умови ставки податку 30% – 8695 гривень, а за умови ставки 25% – 9317 гривень. Звичайно, такий шлях підвищить прибутковість бізнесу, але навряд чи сподобається працівникові.

Але можна розглянути інший сценарій розвитку подій. Роботодавець може кошти, зекономлені на ЄСВ, залишити у фонді оплати праці та встановити працівникові зарплату на рівні 15 154 гривні. Він при цьому взагалі нічого не втрачає, натомість “чиста” зарплата працівника зросте за умови ставки податку в 30% до 10 608 гривень, а за умови ставки 25% – до 11 365 гривень.

Проте, не зовсім зрозуміло, як ухвалений закон відіб’ється на зарплатах бюджетників, які за умовчанням є “білими”. Якщо взяти ту ж зарплату у розмірі 10 тисяч гривень, але в цьому випадку йтиметься про суму до вирахування податків, то сьогодні працівник бюджетної сфери отримує на руки 8050 гривень (мінус 1800 гривень ПДФО та 150 гривень військового збору).

Після набуття реформою чинності бюджетник вже отримуватиме на руки 7000 гривень (мінус 30% податку на дохід). Надалі, коли податок знизиться до 25%, при зарплаті в 10 тисяч гривень працівник отримуватиме на руки 7500 гривень.

На думку експерта аналітичного центру CASE Україна Володимира Дубровського, для того, щоб не збільшувати соціальну напруженість, законодавці могли б прописати в законі пряму норму, яка б зобов’язувала роботодавців проіндексувати за рахунок економії на ЄСВ розмір зарплат таким чином, щоб розмір виплати після сплати податків за крайньої мірою не зменшився.

Проте, швидше за все, більшість підприємців підуть цим шляхом і без прямих вказівок від держави.

“На сьогоднішній день ринок праці в Україні значною мірою є ринком продавця. Нашим роботодавцям доводиться конкурувати за працівників з польськими та іншими, які можуть запропонувати кращі умови. Тому багато підприємств мають проблеми з пошуком кадрів, і зниження зарплат не стоїть серед їхніх пріоритетів. Навпаки, бізнес сьогодні активно лобіює цю реформу для того, щоб, скориставшись зниженням податків, підвищити робітникам плату”, – резюмував експерт.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: