НОВИНИ

Як овочі реагують на стрес та які його наслідки

08.06.2021 18:30
s1200-1

Група дослідників з Єврейського університету в Єрусалимі представила ген флуоресцентного білка (roGFP2) у рослині картоплі, який чутливий до хімічних молекул стресу і перетворює саму рослину на сенсор за допомогою генетики. Про це повідомляє freshplaza.com, пише agronews.ua.

Коли рослини зазнають стресу, такого як низькі температури або нестача води, вони виділяють хімічні молекули антиоксидантів, такі як глутатіон, для нейтралізації вільних радикалів. Завдяки роботі дослідників рослини під напругою, що виробляють ці реакційноздатні молекули, стають флуоресцентними. Цю флуоресценцію, не видно неозброєним оком, можна виявити за допомогою спеціальної камери.

Можливість виявлення рівня водної напруги рослини раніше, допомогла б обмежити втрати врожаю, заощадити воду та зменшити використання фітосанітарних продуктів.

«Для фермерів отримання раннього попереджувального знаку про те, що рослини зіпсовані, допомогло б їм вжити відповідних заходів, щоб запобігти втратам і захистити продовольчі ресурси», – пояснює Шило Розенвасер, керівник дослідження, опублікованого в «Plant Physiology».

Ще одна перевага: такий розвиток подій також допоможе виявити зараження заздалегідь. «Ми могли б зменшити втрати картоплі, якби змогли виявити уражені грибками на полях та позбутися їх на ранній стадії. Якщо ми пропустимо перші ознаки інфекції, грибок поширюється на іншу картоплю, а втрати продовжують зростати по всьому ланцюжку поставок », – пояснює Шелі Аронов, засновник InnerPlant.

Нагадаємо, що в Україні з’явилася нова лабораторія моніторингу якості річкової води на сході країни.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: