ВАЖЛИВО

Фосфор та його застосування навесні

02.04.2021 09:55
photo_blog_021

На початку кожної весни одним з ключових питань виступає ефективне підживлення озимих зернових та озимого ріпаку. Ситуація ускладняється тим, що в зв’язку з низькими температурами ці культури потребують додаткового підживлення фосфором по листу. Наразі в Україні спостерігається суттєвий дефіцит рухомого фосфору. Парадоксально, але зазвичай аналіз ґрунту показує достатню кількість елементу. Але чи рухомий це фосфор? Оце вже велике питання, пише agronews.ua.

Фосфор максимально активний в ґрунті, коли показник рН дорівнює 6,5-7,0. Якщо він менше, фосфор блокується залізом. У випадку, коли рН перевищує 7,0, відбувається зв’язування фосфору кальцієм. В обох випадках дефіцит фосфору представляє велику проблему.

Також слід пам’ятати, що елемент дуже чутливий до низьких температур. Зокрема при температурі ґрунту +5°С, активність фосфору не перевищує 30%. Низька активність — це гарантований його дефіцит весною, особливо якщо вона пізня.

Як визначити дефіцит фосфору та чим він небезпечний?

Нестача фосфору, яку зазнали озимі зернові, негативно впливає на розвиток кореневої системи. Оскільки він активно переміщується тканинами рослини, першочерговий прояв дефіциту — набуття червонуватого або фіолетового відтінку старими листами.

 Дефіцит фосфору на озимій пшениці

Застосування фосфору у рідкій формі на початку кущіння по вегетації допомагає рослині подолати зимовий стрес та сформувати міцну кореневу систему. Як наслідок — краще кущення та гарний врожай.

На озимому ріпаку весняна нестача фосфору проявляється аналогічним чином: старі листки змінюють забарвлення та стають синьо-зеленими з фіолетовим відтінком.

Дефіцит фосфору на озимому ріпаку

Важливо! Якщо вчасно не вирішити питання дефіциту фосфору, в рослині відбуваються незворотні зміни — від карликовості до некоректного формування генеративних органів.

Вирішення проблеми дефіциту фосфору, оптимальне в усіх відношеннях

Сьогодні на ринку існує багато різноманітних пропозицій по фосфорним рідким добривам, але професійних фосфоровмісних рідких добрив не так і багато. Компанія ТОВ НВФ «Агросвіт» рекомендує внесення фосфору по листу з першими обприскуваннями, використовуючи продукти французького виробника добрив та біостимуляторів Agronutrition.

???? СТАРМАКС ФМ — препарат, в складі якого міститься фосфору 440 г/л. Це чудове вирішення питання ранньовесняного фосфорного голодування. Калій, який також входить до складу цього рідкого позакореневого мікродобрива, в кількості 76 г/л необхідний для регуляції транспірації в тканинах листів. Активізації фотосинтезу сприяє магній, якого у складі препарату міститься 100 г/л.

Зверніть увагу! При розробці СТАРМАКС ФМ французькі мікробіологи та біоінженери враховували, що мікродобриво буде використовуватись на початку весни, коли вода в складі бакових сумішей відносно холодна. Через це додатковими обтяжуючими факторами може стати високий рН води та її жорсткість. Формуляція СТАРМАКС ФМ базується на рН-активному комплексі, який пом’якшує воду та знижує рН робочого розчину.

Також препарат містить прилипачі та зменшувачі поверхневого натягу, завдяки чому внесений фосфор вже через 18 годин засвоюється на 80%, а через 2 доби — до 100%. Така властивість СТАРМАКС ФМ робить його чудовим партнером для перших фунгіцидних внесень на озимі культури. Препарат сумісний з більшістю засобів захисту зареєстрованих в Україні. У випадку використання складних багатокомпонентних сумішей AGRONUTRITION через свого дистриб’ютора (ТОВ НВФ Агросвіт) надасть інформацію по доцільності та сумісності бакових компонентів.

???? ОЛІГОМАКС АКВА 13-40-13 – оптимальне рішення для прихильників технології сухих водорозчинних добрив. Це комплексний продукт, який крім основних елементів містить магній, сірку та необхідні мікроелементи в хелатній формі. До складу препарату також входять стабілізатори.

Особливістю ОЛІГОМАКСА АКВА 13-40-13, яка якісно виділяє його на фоні конкурентних продуктів, є наявність в складі ЛІГНОСУЛЬФОНАТІВ.

Лігносульфонати — органічні речовини на основі целюлози. Мають властивості природніх хелатів, а також виступають в якості природнього неагресивного прилипача та ад’юванта. Найбільш ефективною нормою внесення ОЛІГОМАКС АКВА 13-40-13 буде 3-5 кг на гектар (1-1,5 кг на кожні 100 л робочого розчину).

Ефективно долаємо стреси!

Крім проблем з дефіцитом фосфору навесні аграрії на озимих культурах стикаються з необхідністю зняття гербіцидних та/або температурних стресів. Особливо це актуально на озимій пшениці, де попередником був соняшник, стійкий до імідазолінів.

Ефективне рішення в цьому випадку – СТАРМАКС ГОЛД Ультра. Унікальний продукт, розроблений і запатентований компанією Agronutrition з використанням технології активного клітинного живлення.

Його складові – це 11 елементів живлення, скомпоновані в такій пропорції, що дублює склад рослинного соку самої рослини. Активним органічним компонентом препарату виступають природні амінокислоти (7%).

Стармакс Голд Ультра при використанні навесні у кількості 2 л/га на озимій пшениці та ріпаку має подвійну ефективність. По-перше, допомагає зняти негативні наслідки перезимівлі. По-друге, підвищує стійкість рослин до майбутніх посух.

Стармакс Голд Ультра є номер один у Європі і незмінно використовується у сільському господарстві понад 30 років.

На завершення ще раз підкреслимо, фосфор є головним елементом на ранніх стадіях обробки по вегетації навесні. При різноманітних примхах навколишнього середовища, включаючи температурні та хімічні стреси, ви можете якісно вирішити виникаючі проблеми, звернувшись до перевірених продуктів компанії Агронутрісіон та отримавши професійну консультацію від співробітників ТОВ НВФ «Агросвіт».


Перегляди: 31
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: