АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Як аграріям списати дебіторку з поворотної фіндопомоги

14.02.2021 15:05
Screenshot_1

Поворотна фіндопомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 Податкового кодексу України; ПК). Як аграрію списати дебіторку з поворотної фіндопомоги за матеріалами журналу «Головбух Агро», повідомляє agronews.ua.

Поворотну фінансову допомогу податківці розглядають тільки безвідсоткову. Причина в цьому в понятті фінансової послуги, що міститься в п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України від 12.07.2001 р. № 2664. Фінансова послуга має в собі мету отримання прибутку (його й забезпечують відсотки) і ще вони вимагають ліцензії. Поворотна фінансова безвідсоткова допомога не вважається фінансовою послугою, а тому не потребує ліцензії.

???? Увага: в Договір про безвідсоткову поворотну фінансову допомогу – зазначте в одному із пунктів договору, що позика безвідсоткова. Також він має бути письмовим та обов’язково містити строк повернення.

Строк повернення визначається договором. Якщо він не вказаний, то позика має бути повернута протягом 30 днів з дня пред’явлення позикодавцем вимоги. Однак, для відсутності проблем з ДПС, слід обов’язково вказувати строк повернення в одному з пунктів договору. Якщо це не зробити, то під час перевірки податківці можуть кваліфікувати фінансову допомогу як безповоротну з відповідними наслідками.

Договір на поворотну фінансову допомогу укладається в письмовій формі. Виключенням може бути тільки позика фізособі у розмірі не більше 170 грн (10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). У такому разі можна укласти договір в усній формі (ст. 1047 ЦКУ).

Однак у Цивільному кодексі України (ЦК) йдеться про договір позики, відносини за яким регулюють статті 1046—1053 ЦК. За договором позики строк позовної давності становить три роки з дня порушення позичальником своїх зобов’язань, якщо інше не передбачено умовами договору.

Як списувати борг? Ми знаємо два способи. Ділимося ними з вами.

Спосіб 1. Дочекатися, поки строк позовної давності завершиться

Поворотну фіндопомогу надавач списує з балансу, коли вона відповідає визначенню безнадійної дебіторської заборгованості. А саме:

✔️ коли впевнені, що боржник її не поверне;

✔️ за заборгованістю завершився строк позовної давності (п. 4 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»).

Щоб списати борг, керівник видає наказ. Після цього бухгалтерія оформлює бухгалтерську довідку та відповідні записи.

Обліковуйте поворотну фіндопомогу на субрахунку 183 «Інша дебіторська заборгованість» (якщо строк повернення — понад 12 місяців з дати балансу) або 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (якщо строк погашення — до 12 місяців з дати балансу), з огляду на те, скільки користуєтеся коштами фіндопомоги (строк визначений у договорі).

Довгострокову дебіторську заборгованість відображайте в балансі за її теперішньою вартістю. Абз. 2 п. 12 П(С)БО 10

Поворотну фіндопомогу на строк понад 1 рік дисконтуйте. Після того, як нарахуєте дисконт та амортизуєте балансову вартість, суми боргу дорівнюватимуть сумі погашення.

Якщо поворотна фіндопомога — короткостроковий фінансовий актив, облікова політика може передбачати створення резерву сумнівних боргів.

Отже, у бухобліку покажіть такі проведення:

✅ Д-т 38 «Резерв сумнівних боргів» — К-т 377 — списали безнадійну дебіторську заборгованість з поворотної фіндопомоги за рахунок коштів резерву сумнівних боргів;

✅ Д-т 944 «Сумнівні та безнадійні борги» — К-т 377 — списали безнадійну дебіторську заборгованість з поворотної фіндопомоги, якщо коштів резерву сумнівних боргів недостатньо або такий резерв не створювали;

✅ Д-т 071 «Списана дебіторська заборгованість» — показали списану поворотну фіндопомогу на позабалансовому рахунку.

Якщо боржник – фізособа, сума прощеного боргу – його додаткове благо. Суму поворотної фіндопомоги, що перевищує у розрахунку на рік 50% місячного прожиткового мінімуму, установленого на 1 січня звітного року, оподаткуйте ПДФО.

ПДФО сплачує сама фізособа, зокрема подає декларацію про майновий стан і доходи за підсумками відповідного року.

✅ Сільгосппідприємство (надавач позики) показує суму фіндопомоги у формі № 1ДФ з кодом ознаки доходу: «127» – у сумі, що не перевищує 1135 грн; «107» – у сумі перевищення. Оподаткуйте за тими самими правилами списаний борг військовим збором і покажіть у розділі ІІ форми № 1ДФ.

Якщо боржник – фізособа-працівник, то борг не включайте до фонду оплати праці та не оподатковуйте ЄСВ згідно з Інструкцією № 5 ( Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.)


Спосіб 2. Анулювати, поки строк позовної давності не минув

Якщо борг – лише сумнівний, то маєте змогу погодити з боржником прощення (анулювання) боргу, поки не завершиться строк позовної давності. Узгодьте з боржником списання рекомендованим листом із повідомленням про вручення або укладіть угоду про прощення боргу. На підставі листа або додаткової угоди, а також наказу керівника складіть бухгалтерську довідку із записом: Д-т 949 «Інші витрати операційної діяльності» – К-т 377.

Якщо фізособі сільгосппідприємство надало поворотну фіндопомогу, сума прощеного боргу – додаткове благо. Оподаткуйте суму, що перевищує у розрахунку на рік 25% мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2021 році – 1500 грн) (пп. 165.1.55 ПК).

ПДФО за погодженням із позичальником може утримати сільгосппідприємство (податковий агент) або оплатити сам боржник за підсумками року та показати у декларації про майновий стан і доходи.

Утім, у такому разі повідомте про це боржнику письмово рекомендованим листом із повідомленням про вручення або під підпис особисто. Незалежно від того, хто сплачує ПДФО, суму прощеного боргу покажіть у формі № 1ДФ із ознакою доходу: «127» — у сумі, що не перевищує 1500 грн; «126» — в частині перевищення. Такі самі вимоги маємо і щодо утримання військового збору. Об’єкт оподаткування ЄСВ також відсутній.

????Зверніть увагу! Операції мають носити разовий характер, інакше ДПС розглядатиме анулювання боргу як матеріальну допомогу, що має систематичний характер згідно з підпунктом 2.3.3 Інструкції № 5.

Якщо сільгосппідприємство – платник ПДВ, то списання боргу за будь-якого варіанта – не об’єкт оподаткування ПДВ. Для платників єдиного податку четвертої групи як надання поворотної фіндопомоги, так і її повернення та списання жодного впливу на розмір цього податку не матимуть.

Не впливатиме списання/прощення боргу і на Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (Затверджений наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 № 772), оскільки в цьому Розрахунку підприємство показує доходи, а не витрати сільгоспвиробника.


Перегляди: 28
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: