НОВИНИ

Вже навесні буде відчутна нестача молока

21.01.2020 11:02
cow

У 2019 році чисельність поголів’я корів в Україні скоротилася на 5%, до 1,82 мільйонів, повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

«Фактичні втрати склали 96,4 тисяч корів за рік, ―  каже аналітик АВМ Володимир Андрієць. ―  Поголів’я зменшилося в усіх секторах власності. У сільськогосподарських підприємствах частка скорочення у 2019 році була найвищою ― 6,4%, а це ―   29,9 тис. голів, при цьому загальна чисельність корів скоротилася до 437,9 тис. голів. Причини скорочення всім відомі, адже вони вже, як мінімум півроку, на слуху у аграрної спільноти ― це неприйнятні для виробників молока умови запуску ринку землі та загрози щодо скорочення діючих програм підтримки».  

Найактивніше позбувалися корів господарства Чернівецької області, де зниження склало 21,9%, у Луганській зменшилось поголів’я на 18,8%, Запорізькій ― на  16,9%, Рівненській ―  на 16,1%, Одеській ― на 12,5%, Дніпропетровській ―  на  11,3% та Закарпатській ―  на 11,1%.

Проте фактичні втрати були найбільшими на Полтавщині, тут вирізали 5 тис. голів. На Чернігівщині скорочення склало 3 тис. голів, на Сумщині ―  2,9 тис. голів, на Рівненщині поменшало корів на 2,2 тис. голів, а на Вінниччині та Житомирщині ―  по 2 тис. голів за рік.

«Як і прогнозувалося, темпи скорочення промислового поголів’я в останні місяці року зменшилися. Так,  в грудні втрати склали лише 400 голів за місяць. У середньому ж протягом року поголів’я в Україні скорочувалося на 2,4 тис. голів щомісяця, а у серпні, коли воно сягало піку ― ця цифра склала 5 тис. голів», ―  підкреслює аналітик АВМ.

Незначне нарощування поголів’я протягом другого півріччя демонструвала лише Тернопільщина  на 1,6% ― до 12,5 тис. голів.

За словами аналітика, попри те, що темпи скорочення промислової худоби зараз сповільнилися таке «затишшя» є тимчасовим.

«Увага виробників молока нині прикута до закону про обіг земель сільськогосподарського призначення і у разі його прийняття, без врахування інтересів фермерів, ми, скоріш за все, спостерігатимемо відновлення темпів скорочення дійного поголів’я вже в кінці весни поточного року», – пояснює він.

У домогосподарствах населення у 2019 році поголів’я скоротилося на 4,6%, ― до 1,39 млн. гол, порівняно з попереднім роком. Загалом за рік у приватному секторі вирізали 66,5 тис корів. У середньому впродовж року темпи скорочення поголів’я у домогосподарствах склали 8 тис, проте  у грудні цей показник сягнув 40,4 тисяч за місяць.  

Найактивніше населення позбувалося худоби на Харківщині, де вирізали ― 6,4 тис. голів, 12%, Херсонщина втратила 6, 7 тисяч голів, або 12%, на Запоріжжі це 11,3%, а це 4,8 тис. голів. На Миколаївщині поголів’я у домогосподарствах зменшилося  на 11% або 5,9 тис. голів, на  Київщині ця цифра склала 10,7%, або 2,9 тис. голів,  на Черкащині корів поменшало на  10,3%,а це 3 тис. голів, на Житомирщині ця цифра дорівнює  9% або 7,7 тис. голів,  на Волині  ― це мінус  7,3%, або 4,9 тис. голів. Позбувалися корів і в присадибному секторі  Чернігівщини, тут скорочення склало  5,6%, на 3 тис. голів менше, Львівщина позбулася 3,6 тисяч корів, або 3,7%,  а на Вінниччині зменшення склало 3,5%  або 3,6 тис. голів.

 «Хоча від населення на переробку надходить менше чверті молока, такі темпи скорочення поголів’я серед домогосподарств, в умовах вже існуючого дефіциту сировини, можуть серйозно ускладнити ситуацію у переробній галузі, що особливо почне відчуватися вже у весняний період», ― каже Володимир Андрієць.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: