НОВИНИ

Визначено 10 найприбутковіших овочів та фруктів України

12.01.2022 15:29
frukty-i-ovoshi-1200x700

Разом із командою Проєкту ФАО та ЄБРР Федір Рибалко, експерт плодоовочевого ринку та міжнародний консультант ФАО, працював над першим фундаментальним дослідженням роздрібної торгівлі свіжою плодоовочевою продукцією. Про це повідомляє  east-fruit.com, пише agronews.ua.

Експерти звертають увагу, що, незважаючи на те, що у провідних супермаркетах Києва представлено до 300 позицій свіжої плодоовочевої продукції, 31% усієї виручки забезпечують лише 3 продуктові категорії, причому переважно імпортні: банани, помідори та мандарини.

«Ми відібрали 20 основних продуктів за обсягами реалізації у вартісному та натуральному вираженні. По кожному з них ми склали баланс з огляду на внутрішнє виробництво, імпорт, експорт, споживання, втрати тощо. Також ми оцінили, яка частина кожного продукту потрапляє в роздріб та частку супермаркетів у продажу. Звичайно ж, існує величезна сезонність: влітку банан не може бути лідером плодоовочевої торгівлі в Україні, бо на ринку багато недорогої місцевої продукції, проте його питома вага у продажу залишається досить значною. Крім того, якщо роздрібна ціна яблука минулого року становила 30 грн/кг, то відповідно зростала і частка яблука у структурі продажу плодоовочевою продукцією», — пояснює Федір Рибалко.

Крім того, недооціненою, але дуже важливою категорією, на думку фахівця ринку, є томат. Якщо ж говорити про капусту, то за цією позицією існує певний тренд: її продажі зростають за рахунок збільшення асортименту та зростання споживання таких видів капуст, як брюссельська, броколі, пекінська та цвітна капусти, що знаходяться у тренді здорового харчування.

Що ж до картоплі, то у 2019 році у виручці торгових мереж від продажів плодоовочевої продукції цей овоч займав лише 6%, незважаючи на досить високі ціни.

«Це говорить про те, що мережі реально програють у даних продажах немережевому роздробі», — робить висновок Федір Рибалко.

Важливим показником продажів, що підтверджує зростання доходів споживачів, на думку спеціаліста, є столовий виноград — ще 10 років тому цього продукту у структурі продажів мереж супермаркетів майже взагалі не було. Зараз же він входить до десятки найвигідніших для мереж супермаркетів товарів свіжої плодоовочевої групи.

«При цьому ягідні культури, як і виноград, є індикатором зростання споживчих доходів. І ті мережі, які навчатимуться працювати з ягодами в майбутньому, отримають великі переваги. Адже це та категорія продукції, яка залучатиме додаткових споживачів, збільшуючи суми чеків супермаркетів. І саме на цю категорію треба звернути увагу сьогодні», — зазначає Федір Рибалко.

Крім того, дуже часто мережі втрачають споживача через відсутність на полицях конкурентної пропозиції сезонних товарів. Хорошим прикладом, на думку Федора Рибалка, є часто недостатньо професійний підхід до торгівлі баштанними: кавуном та динею.

Читайте також: На Вінниччині судитимуть держреєстратора за хабар.



Перегляди: 39
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: